Kirúgtak egy New York-i pincérnőt, mert nem oltatta be magát

Forrás: turizmus.com

 2021. február 18. 11:56

New Yorkban megkezdődött az éttermi dolgozók koronavírus elleni oltása. Egy pincérnő nem tudta eldönteni, felvegye-e a vakcinát, ez az állásába került.

A New York Times azt írja, hogy a 34 éves Bonnie Jacobson alapvetően nem vakcinaellenes, csak úgy gondolja, hogy előbb szeretné tudni, milyen hatással lehet az oltás a termékenységére. Munkáltatója azonban nem adott gondolkodási időt: azonnali hatállyal felmondott neki.

New Yorkban már oltják a vendéglátóipari dolgozókat. Képünk illusztráció

Fotó: 123rf

A lap beszámolója szerint az utóbbi egy év alaposan megtépázta a New York éttermi piacát, több ezer egység zárt be örökre, több tízezer fő vesztette el az állását. Ugyanakkor ebben a hónapban már megjelentek az első halvány reménysugarak, mivel korlátozott férőhelyekkel újranyithattak az éttermek, amelyek dolgozói a séfektől a kiszállítást végzőkig is jogosultak a koronavírus elleni oltásra.

Az egyik brooklyni étteremben azonban konfliktus alakult ki a hely tulajdonosa és az egyik pincérnő között, miután az utóbbi nem volt hajlandó felvenni az oltást arra hivatkozva, hogy félő, csökkeni fog az esélye arra, hogy teherbe essen Erre válaszul az étterem felmondott neki.

A lap szerint az eset rávilágít arra az általános problémára, hogy hogyan vegyék rá az alkalmazottaikat az oltás felvételére a munkáltatók: tegyék kötelezővé, esetleg ajánljanak fel különböző ösztönzőket.

New Yorkban a vakcináció szempontjából az éttermi dolgozók is előnyt élveznek a többi foglalkozási csoporthoz képest: ők rögtön az egészségügyi alkalmazottak után kaphatják meg az oltást.

Az üzemeltetők szerint az éttermi dolgozók oltása révén lehet csak visszacsábítani a vendégeket. Kaliforniában a hónap végétől olthatják a vendéglátóipari alkalmazottakat.

Az tény, hogy az USA-ban alkalmazott koronavírus elleni oltásokat nem tesztelték terhes asszonyokon, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig azt javasolja, hogy a terhes nők csak akkor vegyék fel az oltást, ha egyéb súlyos betegségük van, vagy potenciális fertőzésnek vannak kitéve. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy nincs tudomásuk arról, hogy külön veszélynek lennének kitéve az oltást beadató terhes nők.