Kiürültek januárra a budapesti Airbnb lakások

Forrás: turizmus.com

 2023. január 04. 14:40

Ugyan szilveszterkor még teltházas volt a budapesti Airbnb-piac, januárra a legtöbb szálláshely üresen maradhat. Nagy a bizonytalanság a házigazdákban, hogy visszatért-e a Covid előtti szezonalitás, vagy ez már az európai gazdasági válság jele.

"A decemberi összforgalomról még nincsenek adatok, de az előző hónapban nőtt a vendégforgalom, miközben csökkent az átlagos kihasználtság, mert többen próbáltak szerencsét a piacon. A januári foglalási naptárak pedig gyakorlatilag üresek, konkrétan óriási fékeződést látunk" – mondta el Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének (MAKE) elnöke, az Apartman Tanácsadás tulajdonos ügyvezetője a Világgazdaságnak.

A házigazdák egyelőre nem tudják mi okozhatja az év eleji visszaesést, jobb esetben csak a szezonalitás lehet a probléma, rosszabb esetben azonban nem másról van szó, mint hogy megérkezett az európai gazdasági válság. A háború miatt a híresen jól költő és sokat időző orosz és ukrán turistákkal hosszú távon nem számolhatnak a magyar turizmusban, és még mindig bizonytalan a kínai nyitás utáni helyzet is. Ráadásul az energiaválság hatása ezen a piacon is meglátszik.

Ugyan szilveszterkor még teltházas volt a budapesti Airbnb-piac, januárra a legtöbb szálláshely üresen maradhat

Fotó: 123rf.com

A budapesti Airbnb-kapacitás is sokkal lassabban áll helyre a járvány után, mint várható volt. A pandémia előtti 16 ezres lakásszámtól immár tartósan elmarad a piac, amely a 6-7 ezres mélypontról 10 ezerig tudott csak visszakapaszkodni. Ebből az látszik, hogy sokan megijedtek a kockázatoktól, a nagy munkabefektetésből és az adminisztrációval járó problémáktól.

Schumitzky így zárta gondolatait: "A 2023-ra vonatkozó Airbnb-piaci prognózisokat megfogalmazni nehéz, mert sok az olyan ismeretlen tényező, amely markánsan alakíthatja a tendenciákat."