Kiválasztották a Balaton fagyiját

 2014. május 06. 15:01

Idén először hirdették meg a Balaton fagyija pályázatot, a verseny célja itt is a fagylalt népszerűsítése volt. A versenyre kizárólag a balatoni régióból lehetett jelentkezni, nevezhettek cukrászdák és kézműves fagylaltozók is.

A pályázatban megszabták, hogy a fagylaltban a hagyományos alapanyagokat – úgy, mint tej, tejszín és/vagy vaj, cukor, tojás – kötelezően használni kell. Lehetőség szerint:a versenyzők kerüljék az aromák használatát. A zsűri pontozta a fagylalt ízét, színét és illatát is. A nyertes pályázónak vállalnia kellett, hogy nyilvánossá teszik a fagylalt receptúráját, így bármely fagyizó elkészítheti azt – közölte Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke.

 

Mint azt az alelnök elmondta: 16 fagylalttal neveztek a versenyre, közülük a legjobb  a Florida fagylaltozó  (Balatonmáriafürdő),  "Balatoni randevú" fantázianevű  fagylaltja lett.  Itt pezsgős marcipánalapú fagylaltot, szamócával megbolondítva is lehet kapni. A zsűri további 3 fagylaltot különdíjjal jutalmazott. Ilyen a Kárpáti fagylaltozó (Balatonföldvár),  amely Füge-dió fantázia fagylalttal nevezett a versenyre. Díjazták a balatonfüredi Korzó fagyizó mákvirág különlegességét és Bagaméri fagylaltozó  kapros túros pite megoldását is.

Mint azt Fekete Tamás elmondta, a Nyitott Balaton elnevezésű kampány keretén belül szervezték meg a versenyt. Ennek célja, hogy olyan eseményeket szervezzenek a Balaton partjára, amelynek köszönhetően már tavasszal is megélénkülhet a Balaton turisztikai élete.

A vendégek Balatonra csalogatása volt a célja a  Csopakon megtartott Mandulás Süteménysütő Versenynek is. A rendezvény érdekessége, hogy a győztes nevét eddig a Balatonon még soha nem látott, több mint egy órás lézershow keretében írták fel az égre. A zsűriben ott volt Szamos Miklós cukrászmester is, aki elmondta: évtizedekkel ezelőtt a Balaton volt a marcipán alapanyagának, a mandulának a legfőbb lelőhelye. Sajnos ma már ezt is importból szerzik be az élelmiszeripari cégek. Ugyanakkor van esély arra, hogy a mandulatermelés a Balaton partján ismét fellendüljön, hiszen a magyar mandula sokkal ízletesebb, mint az amerikai import marcipán alapanyag.

Több nemzetközi kutatás bizonyítja, hogy a turisták már nem csak a kulináris különlegességekre éhesek, hanem kultúrára is. A nemzetközi turizmus bevételeinek 40 százaléka a kulturális eseményeknek, látványosságoknak köszönhető. Ezt az igényt próbálja kielégíteni Balatonfüred is – tette hozzá Cserép László, Balatonfüred  önkormányzatának művelődési osztályvezetője. Cserép László szerint: Az ma mindenkinek természetes, hogy Budapestre, jórészt kulturális céllal látogatnak a külföldi turisták. A  Duna-part látképe, a Budai Várnegyed a világörökség részei, de a városban .több mint 200 múzeum és galéria (közöttük jó néhány nemzetközi rangú gyűjteménnyel) is található.

Az azonban még a magyarok számára is kevésbé ismert, hogy a Balaton is kínál ilyen lehetőségeket. Jó példa erre Füred, ahol hamarosan a híres magyar fotós Robert Capa, és  a szintén világhírű reneszánsz művész, Dürer munkáit is nézhetjük meg, jelenleg pedig a külföldi turisták körében is népszerű Keserű Ilona képeit láthatjuk a múzeumban.

A szakember hozzátette: a kulturális turizmus erősödését több kutatás is megerősíti: A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) elemzései rámutatnak arra, hogy az elmúlt két évtizedben a kulturális turizmus egyértelmű megatrendként jelenik meg a világ turisztikai piacán.  Az UNWTO becslései szerint a nemzetközi turizmus bevételeinek 40 százaléka a kulturális turizmusnak köszönhető. A gazdasági hozadék mellett a kulturális turizmusnak óriási szerepe van a a szellemi örökség védelmében, és a közösségi összetartozás erősítésében. A szervezet szerint az is kimutatható, hogy a turisták egyre inkább elfordulnak a passzív vízparti pihenéstől. Éppen ezért a jövőben a hazai turizmus piacán is azok a települések lehetnek sikeresek, amelyek intellektuális élményeket is kínálnak.