Kiválasztották Hévíz Város Borát

Forrás: turizmus.com

 2023. március 20. 14:49

Március 14-én kiderült melyik pincészet bora viseli egy éven keresztül a 2023-as Hévíz Város Bora címet. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immáron negyedik alkalommal került kiválasztásra, megújult tematika szerint a címet viselő bor.

Az induló borok mindegyike szakértők által minősített, száraz fehér bor, jellemző rájuk hogy könnyűek, frissek, stílusosak és jól ajánlhatóak különböző fogásokhoz. Emellett megfelelő ár-érték aránnyal kellett rendelkezniük, illetve a megelőző két évben arany vagy ezüst minősítéssel kellett szerepelniük valamely nemes borversenyen.

A versenyre nemcsak helyi pincészetek kaptak meghívást: Összesen 15 zalai és balatoni borászat 40 tételt nevezett be gasztronómiai ütközetre, a szőlőfajtákból pedig 22-féle - többek között az Olaszrizling, Savignon Blanc, Ezerjó, Zenit, Pátria, Cserszegi fűszeres - reprezentálta a választékot.A borokat március 14-én a NaturMed Hotel Carbonában zsűrizte egy 12 fős szakmai bizottság, Nyitrainé Sárdy Diána Ágnes, a MATE egyetemi docense vezetésével. A rendezvény fővédnöke Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke volt.

heviz_bora

A város borának kiválasztása az ilyenkor megszokott vakkóstolással történt

Fotó: Hévíz

A város borának kiválasztása az ilyenkor megszokott vakkóstolással történt, vagyis a zsűritagok csak annyit tudtak milyen évjáratú és fajtájú bort kóstolnak. A neves hazai szakemberek egy elektronikus, 100 pontos bírálati rendszer segítségével értékelték a borokat. A pontozás során szoros versenyben 7 tétel került a társadalmi zsűri elé, akik ugyanezt a rendszert használva bírálták a borokat.

A versenyt végül a Bujdosó Pincészet 2022-es évjáratú Csomó nevű Sauvignon Blanc bora nyerte, így ez a tétel viselheti a 2023-as évben a Hévíz Város Bora címet.
A nyertes, azon felül, hogy egy teljes évig viselheti a megtisztelő címet, lehetőséget kap a 4 napos augusztusi Bor- és Gasztrokorzó fesztiválon történő bemutatkozásra. A címhez járó oklevelet április 29-én 17 órákor kezdődő jubileumi Boldog Békeidők rendezvényen adják majd át.

A pincészet emellett megkapja a díszes vándorkorsót is, melyre felkerül a díjazott bor neve. A nyertes bor már forgalomban van, és hamarosan egy speciális díszcímkét is kap, ezután pedig megvásárolható lesz többek között Hévízen, a Tourinform Irodában is.

Kapcsolódó cikkek