Kiváló minőségű sertéshúst kóstoltatnak a vendéglátóhelyek

Forrás: MTI

 2014. november 20. 17:25

Kiváló minőségű sertéshúsok és mangalicatermékek kóstolója program indult az éttermek és szállodák bevonásával – jelentette be Orsolyák Zoltán, a Magyar Gasztro Térkép Klaszter elnöke.

Az elnök elmondta: szeretnék elérni, hogy minél több hazai étterem és szálloda kínáljon kiváló minőségű magyar sertéshúsból készített ételeket vendégeinek.

A programot beharangozó sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy az agrárpolitikában hangsúlyváltás történt a kis- és középvállalkozások, valamint a fogyasztók felé, a tárca támogatja a minőségi magyar élelmiszerek előállítását. Kitért arra, hogy a magyar szakértelem képes a kiváló minőségű, piacképes élelmiszerek előállítására, a sertéságazatban pedig program indult a prémiumtermékek termelésére. Fontosnak nevezte a hazai húsipar és a vendéglátók közötti kapcsolat kialakítását, mert szerinte hozzáadott értéket jelent a gasztronómiában a jó minőségű alapanyagok használata.

Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa úgy vélte, a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyrendszer működtetése elősegíti, hogy az ágazat megfelelő minőségű terméket állítson elő. A 2014–2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésre állnak majd azok a források, amelyek az élelmiszer-feldolgozóipart, a minőségi élelmiszerek előállítását támogatják – tette hozzá.

Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hangsúlyozta, hogy az általuk működtetett Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy szigorú feltételek mentén biztosítja a kiváló minőséget az ellenőrzött termékpályán.

Kérdésre válaszolva Orsolyák Zoltán elmondta, hogy 50 szálloda és vendéglátóhely jelezte részvételi szándékát a 15 millió forintból megvalósuló programban.