Kiváló volt az augusztus a hazai szálláshelyeken

Forrás: turizmus.com

 2018. október 11. 14:08

2,9%-kal nőtt a hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2018. augusztusában, a budapesti szállodák teljesítménye 6,2%-kal emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb gyorsjelentése szerint a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,2%-kal mérséklődött, a belföldi vendégek által eltöltötteké 5,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 12%-kal emelkedett. 2018. január–augusztusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 4,0, bruttó bevétele 9,2%-kal volt több, mint 2017 azonos időszakában.

2018. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 2,7%-kal emelkedett, és megközelítette a 740 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 0,2%-kal csökkent az előző évi magas bázishoz képest, de így is meghaladta a 2 milliót.

Évek óta stabilan nő a hazai turizmus

Fotó: KSH

A vendégéjszakák száma a szállodákban, panziókban és a közösségi szálláshelyeken emelkedett, az üdülőházakban és a kempingekben visszaesett. A vendégéjszakák 70%-át realizáló szállodákban a növekedés mértéke 0,8% volt.

A központi régió tarolt

Minden második vendégéjszakát a Budapest–Közép-Dunavidék régióban töltötték a külföldiek, 3,4%-kal többet, mint az előző év azonos hónapjában. A belföldi vendégek száma 5,6%-kal bővült, és meghaladta a 870 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 5,7%-kal nőtt, megközelítette a 2,5 milliót.

Szolid növekedés a Balatonnál

A vendégéjszakák száma mindegyik szállástípusban és a Tisza-tó kivételével mindegyik turisztikai régióban emelkedett. A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál, 0,8%-kal több vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 2,0 százalékponttal 75,8%-ra nőtt. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 12%-kal (63 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 11%-kal (40 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 1,4%-kal kevesebbet, 3,2 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

2018. augusztus 31-én az előző év azonos időpontjához képest 3470 kereskedelmi szálláshely 99 ezer szobával és közel 359 ezer férőhellyel várta a vendégeket. A szobák száma szinte változatlan volt, a férőhelyek száma 1,2%-kal csökkent.

Budapest teljesítménye meghatározó a magyar idegenforgalomban

Fotó: KSH

2018. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest: A kereskedelmi szálláshelyek 4,0%-kal több, összesen több mint 22 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 3,1 (10,7 millió), a belföldi vendégek 4,8%-kal több (11,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 2,2 százalékponttal 61,8%-ra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron 9,2%-kal magasabb – összesen 340 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 7,4%-kal nőtt, és megközelítette a 203 milliárd forintot.

Szállodai forgalom az év első nyolc hónapjában

A hazai szállodaipar első nyolc havi teljesítményéről készített összefoglalót a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Az anyagban kiemelik, hogy szállodáink augusztusi teljesítményét alapvetően a budapesti szállodapiac kiemelkedő teljesítménye határozta meg, ahol a vendégéjszakák 6,2%-kal nőttek.

A nyolcadik hónapban országos szinten a szállodák szobafoglaltsága 75,8% (+2 %pont), bruttó átlag szobaára 22.884 Ft (+8,5%), bruttó Revpar mutatója 17.339 Ft (+11,4%) lett.

Fővárosi rekord

Budapesten, részben a fővárost bemutató, a Magyar Turisztikai Ügynökség által lebonyolított „Spice of Europe” kampány eredményeképpen, részben a szokatlanul száraz időjárás és az abból következő alacsony Duna vízállásmiatt, a szobafoglaltság 87,4% lett, +4,1 % ponttal magasabb a múlt évinél, annak ellenére, hogy tavaly a MASTERS vizes világbajnokság erős augusztusi bázist jelentett.

Különösen kiemelkedő volt a 4-5* szállodák teljesítménye: 92,9-92,9% foglaltsággal. Az alacsony vízállás következményeként számos szállodahajó nem jutott el Budapestre, így a turisták a fővárosi szállodákban töltöttek előre nem tervezett tartózkodást, a keresletet jellemzi, hogy egyes, a fővárosba tartó külföldi csoportok például Kecskeméten találtak szabad szállodai kapacitást.

A bruttó átlag szobaár 11%-kal múlta felül a tavalyit, ennek eredményeként a Revpar mutató (egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel) 16,4%-kal volt magasabb a 2017. augusztusinál, az 5*-ban18,6%-kal nőtt.

A Balatoni régióban a vendégéjszakák száma augusztus hónapban a tavalyi szint közelében alakult, a 6%-os bruttó átlagár növekedésnek köszönhetően a Revpar mutató a nyár utolsó hónapjában az előző időszak tendenciáit követve felülmúlta a bázist (+7,2%). A 3*-os szállodák teljesítménye javult legnagyobb mértékben, esetükben a bruttó átlagár 10,2%-kal, a bruttó Revpar 7,8%-kal volt magasabb 2018. augusztusban a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Fentiek eredményeként a szállodák összes árbevétele az év nyolcadik hónapjában országos szinten 11,7%-kal, Budapesten 14,3%-kal, a Balatonon 7%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 9,8%-kal haladta meg a bázist.

Az év első nyolc hónapjában, 2017 hasonló időszakához viszonyítva, országos szinten 8,7%-kal nőtt a szállodák összbevétele, s így meghaladta a 297,8 milliárd forintot.

Küldőpiacok

Augusztus végéig meghatározó beutazópiacaink közül átlagot meghaladó növekedés mutatkozott Ukrajnából (+37%), Izraelből (+18,1%), Romániából (+6,9%), az USA-ból (+9,3%) és Csehországból (+6,2%). Figyelemre méltó, hogy Kínából +17%-kal nőtt a vendégéjszakák száma.

Január-augusztus között a Dél-dunántúli régió kivételével az összes többi idegenforgalmi régióban nőtt a vendégéjszakák száma, a legnagyobb mértékben +7,2%-kal a Dél-alföldi régióban, kiemelve a debreceni légikikötő stratégiai szerepét.

Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi szállodák 2018. I-VIII. havi teljesítménye igen kedvező volt, ezt mutatja, hogy az STR riport szerint a Közép-kelet-európai régióban (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország) a hazai szállodák Revpar mutatója (€ 63,8) a 2. legmagasabb volt Ausztria (€ 73,6) után, Csehország előtt (€ 59,4).