Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok a Global Chefs Challenge világdöntőjén

Forrás: turizmus.com

 2022. június 12. 15:07

A Global Chefs Challenge-en a világ legjobb szakácsai találkoznak, hogy megmérettessenek három versenykategóriában: a Global Chefs Challenge-ben, a Global Pastry Chefs Challenge-ben és a Global Young Chefs Challenge-ben.

A kulináris világbajnokságon és a Worldchefs regionális elődöntőjén elért csúcsteljesítmény alapján kerül ki a végső TOP 20 döntős ország, akik egymás ellen versenyeznek a Global Chef Challenge döntőjében, Abu Dhabiban. Itt a legjobbak gyűlnek össze, hogy megmutassák a konyhaművészet mesterségét.

A verseny főszervezője a Szakácsegyesületek Világszövetsége (Word Association of Chefs Societes - Worldchefs), amelynek a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség is tagja. A világszövetséget 1928-ban August Escoffier elnökletével 17 nemzet alapította a Sorbonne-on, és ma már 112 ország szakácsegyesülete tagja szerte a világból közel 12 millió szakemberrel.

A magyar séfek közül Adamek Balázs korábban elért eredményei alapján (Malajzia Global Chefs Challenge 10.hely, Nemzeti Válogatott kiváló szereplése a luxembourgi kulináris világbajnokságon) automatikusan kvalifikálta magát a 2022-es Abu Dhabi világdöntőbe, így ő képviselte hazánkat Kocsis Marcell commis segítségével (felkészítőjük Volenter István).

mngsz

Az Abu Dhabiban rendezett világdöntőn Adamek Balázs (j) és Kocsis Marcell (b) képviselte hazánkat

Fotó: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

A versenyszabályzatban mindig az előre megadott, kötelező alapanyagok köré kell felépíteni a 4 fogásos fine dining menüt. A menü elkészítésére 5 óra áll rendelkezésre a versenyzőknek. Idén kötelező alapanyagként használniuk kellett halibut halat, borjú mirigyet, borjúnyakat, borjú bélszínt, Koppert Cress és Les Vergers Boiron termékeket, Valrhona csokoládét és Dilmah teát.

A menü egy vegán előételből, egy halételből, egy borjú felhasználásával elkészített főételből és desszertből áll.
A fogásokból 12-12 adagot kellett készíteniük: 8 vendég a konyhájuk előtt megterített asztalnál kóstolta meg az ételeket, 3-at pedig a zsűri tagjai kaptak meg, egy adagot pedig a fotózás kedvéért készítettek el.

mngsz

A magyar csapat vegán menüjében szerepelt sült zeller dióval és almával, marinált spárgával és kókuszos zellerszósszal

Fotó: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

A magyar csapat vegán menüjében szerepelt sült zeller dióval és almával, marinált spárgával és kókuszos zellerszósszal; a halas tányéron halibut filé volt kaviárral, karfiollal és uborkával; míg a főétel borjúbélszín volt borjú terrine-nel, borjúmiriggyel töltött hagymával, burgonyapürével, gomba tarte-tal és borjú jus-vel. A magyar desszertes tányér csodás színekben pompázott, volt rajta csokoládé mousse málnazselével és citrusos mangósaláta is, teagyöngyökkel és fűszeres málna fagylalttal.

mngsz

A főétel borjúbélszín volt borjú terrine-nel, borjúmiriggyel töltött hagymával, burgonyapürével, gomba tarte-tal és borjú jus-vel

Fotó: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Az eredményeket a gálavacsorán hirdette ki a zsűri a kongresszus közel 2000 delegáltja előtt, ahol kiderült, hogy Adamek Balázs és Kocsis Marcell a WACS Global Chef Challenge versenysorozat eddigi legjobb magyar eredményét érte el: csupán hét, óriási hagyományokkal rendelkező csapat előzte meg őket (Olaszország, Svédország, Szingapúr, Lengyelország, Belgium, Finnország és Csehország).

mngsz

Csokoládé mousse málnazselével, citrusos mangósaláta teagyöngyökkel és fűszeres málna fagylalttal.

Fotó: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Krivács András, az MNGSZ elnöke így értékelte a részvételt: „Véget ért egy fejezet, s a közel egyéves folyamatos munkának meglett az eredménye. Ezt a csapatot a kitartás és a tanulás iránti vágy jellemzi. Büszke vagyok mindenkire, aki valamilyen formában segítette a versenyzőinket. Szeretném megköszönni kollégáink munkáját, önzetlen támogatását, ami ösztönzően hatott rájuk a menü megalkotásánál és köszönöm, hogy segítettek bennünket a szervezési és lebonyolítási feladatainkban. Végül és nem utolsósorban pedig a családjainknak, hogy sokszor nélkülöznek, nélkülöztek bennünket."