Kivásárolható a Danubius

Forrás: MTI

 2015. július 09. 20:38

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta a Danubius Hotels Nyrt. összes törzsrészvényére tett önkéntes nyilvános vételi ajánlatot – jelentette be a Danubius főtulajdonosa, a CP Holdings Ltd. csütörtökön.

Az ajánlati időszak július 13-án kezdődik és augusztus 11-ig tart, azaz hétfőtől ajánlhatják fel részvényeiket a kistulajdonosok.

A társaság közleménye szerint az ajánlati ár részvényenként 8000 forint, ami jelentős, 47,97 százalékos, illetve 49,99 százalékos felárat jelent a június 15-én tett ajánlatot megelőző 180, illetve 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárához képest, továbbá 9,77 százalékkal magasabb a társaság 2014. december 31-i, egy részvényre jutó saját tőkéjének konszolidált, könyv szerinti értékénél. Az ajánlati ár mintegy 66 milliárd forintra értékeli a Danubiust.

Az egyesült királyságbeli CP Holdings június 15-én jelentette be, hogy kivásárolná a Danubius Hotels részvényeseit, és amennyiben sikerül 90 százalékos befolyást szerezni a társaságban, akkor élni kíván vételi jogával, és kivezeti a Danubiust a Budapesti Értéktőzsdéről.

Jelenleg a Danubius Hotels részvényeinek 80,33 százaléka van a CP Holdings és a vele összehangoltan eljáró személyek tulajdonában, ami összesen 84,14 százalékos befolyást jelent a társaságban.

A CP Holdings az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t és a Concorde Értékpapír Zrt.-t bízta meg az ajánlattal kapcsolatos tanácsadással és a tranzakció lebonyolításával.

A közleményben felidézték azt is, hogy a CP Holdings megállapodást kötött az Aberdeen Asset Managementtel arról, hogy az ajánlati áron megvásárolja az Aberdeen által kezelt alapok tulajdonában lévő Danubius-részvényeket. Jelenleg a társaság részvényeinek 3,02 százaléka van az Aberdeen Asset Management globális intézményi befektetőcég tulajdonában.

Mark Hennebry, a CP Holdings szálloda üzletágának igazgatója a közlemény szerint kifejtette, továbbra is úgy gondolják, hogy az ajánlati ár méltányos és megfelelően tükrözi a Danubius Hotels vállalatértékét.