Klasszikus értékek mai nyelven az újranyíló Centrál Kávéházban

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. április 12. 16:42

Budapest ikonikus irodalmi kávéháza a költészet napjához igazodva, az április 11-i héten nyílik meg újra. Új üzemeltetője olyan fesztelenül elegáns, pezsgő hangulatú találkozóhelynek álmodta meg a Centrált, ahová – a kávéházi hagyományokhoz híven – a nap bármely szakában érdemes betérni.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2021 decemberétől az Eventrend Group vette át az akkor már másfél éve zárva tartó belvárosi kávéházat a török Özyer Csoporttól. Az Eventrend ezzel a New York után immár a második legendás irodalmi kávéház üzemeltetésére vállalkozott Budapesten.

A szerződéskötéskor elmondták: céljuk nem kisebb, mint hogy a történelmi-kulturális hagyományok megtartásával és felélesztésével ismét a kávéházak fővárosává tegyék Budapestet. A Centrál április 14-én nyílik újra, s bár eleinte heti négy napon át, csütörtöktől vasárnapig fogadja a vendégeket, a távlati cél a hétnapos nyitvatartás.

Az első időkben heti négy napot tart nyitva a Centrál Kávéház

Fotó: Eventrend

Grand café újragondolva

Mit tudnak az emberek ma a Centrálról? – tették fel a kérdést az Eventrend alapító-tulajdonosai, Kőrössy Zoltán és Nagy Gábor az újranyitás apropóján rendezett, szűk körű sajtókóstolón. „Irodalomból megtanultuk, hogy az 1887-ben épült nagykávéház a 19-20. század fordulóján a pesti szellemi élet egyik centruma volt. Akkoriban éjjel-nappal művészek, újságírók, színházi emberek, tudósok élték itt mindennapjaikat.

A kávéház Tudósasztala körül vitázott többek között Gombocz Zoltán nyelvész, Eckhardt Sándor művészettörténész, Szekfű Gyula és Hóman Bálint történészek. Itt szerkesztette Kiss József a Hét című újságot, innen indult el, majd ide tért vissza a New York Kávéházból a Nyugat. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Kosztolányi, Krúdy, Ignotus, Szabó Lőrinc, hogy csak néhányat említsünk a legismertebb nevek közül. Ha belegondolunk, a Centrál saját korának tudás- és információs központja volt, asztalainál a korszak vagány, européer gondolkodói, mai kifejezéssel intellektuális »influenszerei« találkoztak. A kávéházat ebben a szellemben, a klasszikus értékek és a progresszivitás ötvözeteként gondoltuk újra. Olyan elegáns, mégis oldott hangulatú és pezsgő találkozóhelyet szeretnénk létrehozni, amelyet a nap bármely szakában feszengés nélkül használhatnak a vendégek. Az a célunk, hogy a Centrál legyen mindenkié: időseké, fiataloké, helyieké, turistáké, dolgozóké vagy épp baráti társaságoké" – összegezték elképzelésüket az Eventrend tulajdonosai.

"Nappali"-hangulat a kávéházban

Fotó: Eventrend

Otthonossá formált tér

Az új koncepció szerint a belső tér is ráncfelvarráson esett át: fontos szempont volt a kávéház múltjához méltó, elegáns, mégis barátságos „nappali" hangulat megteremtése. Megújult a padozat, a teljes tér világosabb és levegősebb lett, sok növénnyel, finomabb világítással, a kávéházi kultúra egykori relikviáival, amelyek mind a klasszikus otthonosság érzését erősítik. Új, egyedi tervezésű térelválasztó elemek tagolják a vendégteret, a kötetlen beszélgetésekhez pedig egy nagy közösségi körkanapét is elhelyeztek dohányzóasztalokkal. Egyedülálló módon két zongora is helyet kapott a Centrálban, hogy a „nappali" funkciójú kávéházi rész és az esti bár-étterem rész vendégei egyaránt dedikált zenei programot élvezhessenek. Szintén a historikus hagyományokat erősíti, hogy a korábbi cukrászpult helyén újraéled a kávéház történelmi kávéskonyhája.

 

Francia gyökerű bisztrókonyha

A modern és klasszikus értékek találkozásához a francia és magyar kávéházi kultúra ötvözete adja a keretet. A Juhász Dániel executive séf által megalkotott étlapon a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztrófogásokat és egyedi ételeket találunk. Külön figyelmet érdemel a hangsúlyos reggeli- és brunchkínálat toastokkal, salátákkal, klasszikus és különleges tojásételekkel.

Bécsi szelet Centrál módra

Fotó: Eventrend

Az étlap másik fő rendezőelve a desszerteké: Takács Judit patisserie séf kreatív formában alkotta meg a Centrál klasszikus és modern desszertjeinek kínálatát. A kora esti óráktól pedig a vendégek átadhatják magukat a grand café életérzésnek: ilyenkor zongorakíséret mellett reflektorfénybe kerülnek a nagy francia pezsgőházak champagne-ai és a kávéház signature koktéljai.

 

Bakancslistás helyek

Az Eventrend Group mintegy három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében és rendezvényszervezésben, a cégcsoporthoz mintegy húsz gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel, a New York Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol vagy a Müpa cateringszolgáltatása kötődik.

A Centrál Kávéházat bemutató sajtóbeszélgetésen Kőrössy Zoltán és Nagy Gábor elmondták, hogy a projektek megvalósításában mindig a legnagyobb fokú tudatosság vezeti őket: „Először meg akarjuk érteni a környezetet, a működési elveket, majd rengeteg közös gondolkodást, beszélgetést követően pontos briefek szerint építjük fel a portfóliónkban szereplő vállalkozásokat. Bakancslistás helyeket szeretnénk létrehozni, olyan éttermeket, kávéházakat, amelyek a Budapestre érkezők városképét is formálják, és végső soron szerethetőbbé teszik körülöttünk a világot."