Klemm Balázs: Árverseny helyett a piaci szereplők összefogására lenne szükség – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. január 12. 10:22

Az egymással való konkurálás helyett egységes fellépésre és a piaci szereplők együttes gondolkodására lenne most leginkább szükség – hangsúlyozta Klemm Balázs, a Hotel & More ügyvezetője a Trend FM műsorában, ahol Érczfalvi Andrással beszélgetett.

„A szeptemberben tett megállapítás, mely szerint tudomásul kell venni a nyereségesség csökkenését, továbbra is megállja a helyét” – szögezte le a cégcsoportjában 27 hazai és külföldi szállodát üzemeltető szakember, hiszen az energia- és alapanyagárak növekedéséhez a szolgáltatások áraiban a szálláshelyek nem tudtak teljes mértékben igazodni.

A Hotel & More egységeiben sikerült megvalósítani a tulajdonosok, az üzemeltetők és a személyzet korábban fontos célként kiemelt együttműködését, munkavállalóikat érdekeltté tudták tenni a spórolásban. Elsősorban belső tréningeken keresztül és a jó munkahelyi légkörrel érték el, hogy dolgozóik magukénak érezzék a szállodát – mondta Klemm Balázs, aki nem tartja szerencsésnek a csupán pénzzel való motiválást.

A forgalommal kapcsolatban a rádióműsorban elhangzott: a 2022-es év vége felülmúlta a várakozásokat, a kitolódott téli szünet miatt a január eleje is nagyon erős, és a hónap második fele sem alakul gyászosan. A költések azt mutatják, hogy a vendégek egyelőre nem foglalkoznak áremeléssel és recesszióval, egyszerűen szeretnék jól érezni magukat. Továbbra is igaz, hogy az utazási döntést az utolsó pillanatban hozzák meg, az elmúlt két év statisztikáihoz viszonyítva 3-5 százalékkal növekedett a lemondások aránya.

„A kulcs a kommunikáció” – válaszolta a cégvezető a műsorvezető kérdésére, mely azt firtatta, tolerálták-e a vendégek a hatékonyságjavítás miatt meghozott intézkedéseket. Klemm Balázs szerint az a legfontosabb, hogyan tájékoztatják a vendégeket a nyitvatartásokról és a szolgáltatásokról a recepción, az étteremben vagy a wellnessrészlegen, erre vonatkozóan folyamatosak a belső képzéseik. A cégcsoport a jövőben a vendéglátás felé igyekszik elmozdulni, a műsort meghallgatva az is kiderül, hol és milyen egységet nyitnak a közeljövőben. Bár az energiatámogatás kiterjesztése és a SZÉP-kártya alszámláinak megszűnése nagy segítséget jelent az ágazatnak, Klemm Balázs szerint hosszabb távon számítani kell a kereslet csökkenésére, ehhez igazodva a kevésbé jövedelmező, nagyobb rezsivel működő házak, vendéglátóegységek ideiglenes vagy végleges bezárásra kényszerülhetnek.

Az árazással kapcsolatos kérdésre válaszolva a szakember határozott véleményt fogalmazott meg arról, hogy a szakmai szervezeteknek erősebb összefogásra kellene sarkalni és bizonyos témákban együttes fellépésre kellene ösztönözni a szolgáltatókat, a szolgáltatások színvonalának emelése és az árazás tekintetében pedig további képzésekre lenne szükség. „Nem cash flow-t, hanem eredményt kell termelnünk” – hangsúlyozta, ehhez pedig nem árversenyre, hanem összefogásra és közös gondolkodásra van szükség. „Ne sírjunk egymás vállán, hiszen együtt többre vagyunk képesek” – fogalmazott. Az interjúban arra is kitértek, hogy az olcsóbb vagy a megbízhatóbb szolgáltatás lesz-e a jövőben a nyerő, és mivel lehet megfogni a vendégeket a különböző szálláskategóriákban. A teljes beszélgetést a nyílra kattintva hallgathatja meg.