Klemm Balázs: A negatív árspirál megelőzhető egyedi kínálattal – podcast

Forrás: turizmus.com

 2020. november 03. 14:41

A jól sikerült nyár után őszre is maradt elegendő fizetőképes kereslet a vidéki szállodák iránt, és csak kissé módosult az elmúlt évekhez képest – erről beszélt Klemm Balázs, a Hotel & More tulajdonos ügyvezetője és Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója a Trend FM-en.

A Turizmus Világa című rádióműsor legutóbbi adásában a belföldi szálláshelyek aktuális helyzetéről, a trendekről és a szektor jövőképéről beszélgetett a szakemberekkel Érczfalvi András műsorvezető.

Klemm Balázs tájékoztatása szerint a Hotel & More 19 szállodája ősszel is jó mutatókkal üzemel. Az interjút pénteken vették fel, és aznap már csak egy-két üres szobájuk maradt – derült ki a szavaiból. A szakember elmondta: érezni a rendezvények hiányát, de ha azt nézi, hogy a szabadidős egyéni vendégek közül (a fürdővárosokon kívül) hányan foglaltak 2019 szeptemberében és hányan idén szeptemberben, akkor akad olyan hotel, ahol idén 15%-kal magasabb volt az arány.

Különösen keresettek a wellness- és a gyerekbarát szállodák, ugyanakkor a középkorúak és az idősebbek is egyre sűrűbben jelennek meg a fürdővárosokban.

Érdekes, hogy a határzár bejelentése után közvetlenül jelentős lemondást tapasztaltak például Hévízen, de a hónap végére sikerült bepótolniuk a forgalomkiesést. Átlagár-visszaesés nem történt Klemm Balázs tájékoztatása szerint.

Rasztovits Dávid (b) és Klemm Balázs (j) a Turizmus Világa című rádióműsorban beszélgettek

Fotó: Trend FM

Tapasztalatai szerint nem lehet kijelenteni, hogy rövidültek a távolságok a járvány időszaka alatt, hiszen van olyan törzsvendégük, aki Debrecenből utazik le a Balaton-partra az őszi időszakban is. Inkább a foglalási idő rövidült le, például szerdán dönt a vendég és pénteken utazik. De ez az elmúlt pár évben már amúgy is tendencia volt. Azonban ha a szállodavezető azt látja szerdán, hogy 70-80%-on van a ház, akkor biztos lehet benne, hogy a hétvégére megtelik – fejtette ki.

 

Változások a szállodákban és az OTA-knál

A szállodás szakember azt sem gondolja, hogy az utazók információéhsége nagyon megnőtt volna a járvány miatt. A tisztaságra persze jóval érzékenyebbek a vendégek. A járvány elleni védekezés következményeként jelentősebb változás a szállodák életében, hogy több munkaerőt kell a vendégfogadásnál beállítani a kézfertőtlenítés miatt, és a vezetőknek is jóval gyakrabban kell ellenőrizniük, hogy a dolgozók betartják-e az egészségügyi előírásokat.

Látványos változás, hogy a vendégek közül most 30%-kal többen használják az online check-int, pedig az érintett szállodákban már évek óta megvan ez a lehetőség.

Rasztovits Dávid szerint is érdekes megfigyelni, hogyan változott meg a nemzetközi szállásfoglaló oldalak (OTA), így a Booking.com vagy a TripAdvisor gyakorlata a járvány nyomán, rengeteg olyan új ikon és információ jelent meg, ami erre reagál. És valóban, az is megfigyelhető, hogy az utazók a már korábban meglévő technológiát használják a helyzetre reagálva gyakrabban.

 

Kell valami egyedi!

Klemm Balázs azt javasolja a többi hazai szállodának, hogy valami egyedit tegyenek a csomagokba (pl. különleges élményelemet, vagy upgrade-et, ha a vendég vasárnapra is ott marad) annak érdekében, hogy a vendég ne tudja összehasonlítani a versenytársak csomagjait, így elkerülhető lenne, hogy belemenjenek egy negatív árspirálba.Szerinte a budapesti szállodák töltésére ki lehetne használni a 40-60 év közötti korosztály kultúraéhségét. Az érintett szervezeteknek össze kellene fogniuk és kidolgozni a turizmust a kultúrával ötvöző csomagokat a vidéki potenciális utazóközönség számára – vélekedett.

A teljes interjút itt hallgathatják meg: