Klemm Balázs: Tudomásul kell venni a nyereségesség csökkenését

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 07. 13:38

A sok kicsi sokra megy elvét szem előtt tartva továbbra is a tudatos költséglefaragást tartja követendő iránynak a szállodaszektorban Klemm Balázs, a Hotel & More Group vezérigazgatója. A jelenlegi krízisen a tulajdonosok, az üzemeltetők és a munkaerő közös összefogásával lehet úrrá lenni – mondta.

„A kilátások nem jók, de a jelenlegi gazdasági problémákra is meg kell találnunk a megoldást" – nyilatkozta az elszálló rezsiköltségek kapcsán Klemm Balázs, a 22 hazai és külföldi szállodát üzemeltető Hotel & More Group vezérigazgatója a Trend FM műsorában.

A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy a tulajdonosok és az üzemeltetők együttesen határozzák meg, ki mennyit vállal a megnövekedett költségek miatt jelentkező plusz teherből, és közösen találják ki az energiahatékony működést megvalósító, hosszú távú megoldást – mondta. A nyereségesség csökkenését mindkét félnek tudomásul kell vennie mindaddig, amíg az alternatív energiaforrásokra való átállás meg nem valósul, mint például a láncnak abban a szállodájában, melyben tavasztól pellet-fűtésre fognak áttérni.

Klemm Balázs: Saját foglalási rendszer működtetésével az OTA-knak kifizetett jutalék aránya is lefaragható

Fotó: turizmus.com

A szakember szerint a szigorú költséggazdálkodást és ezek tudatos tervezését az eddigieknél is nagyobb hangsúllyal kell kezelni. Ahol lehet, szakaszolni kell a fűtést, a wellnessrészleg nyitvatartását, a szaunák üzemidejét összébb kell húzni, a személyzetet érdekeltté tenni az energiahatékony működésben. A csomagok összeállításánál előtérbe kell helyezni a kis költségvonzatú programokat – sorolta az ötleteket a kiadás csökkentésére a műsorban a szakember.

Saját foglalási rendszer működtetésével az OTA-knak kifizetett jutalék aránya is lefaragható.

A cégvezető a SZÉP-kártya forgalomélénkítő szerepében továbbra is bízik, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az értékesítés az eddiginél kreatívabb módszerekkel érje el a potenciális vendégeket.

A műsorban a szakember az árverseny káros hatásáról és a megfelelő ár-érték arány kialakításának fontosságáról, a fővárosi és a vidéki szállodák helyzetének különbözőségéről is beszélt, egyebek mellett.

Nem titkolta, hogy a Hotel & More Groupnak is van olyan, kevésbé frekventált helyen lévő, korszerűtlen szállodája, amit időlegesen be fognak zárni, más egységük viszont a helyzet hosszú távú nyertese lehet, amennyiben a bevételeket energiakorszerűsítésbe forgatják vissza.

A teljes interjút meghallgathatja alább.