Klubot alapítottak a Heves megyei vendéglátós mesterek

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. június 26. 18:31

Június 26-án megalakult Egerben a Heves Megyei Vendéglátós Mesterek Klubja. A tagok arra törekszenek, hogy tovább növeljék a vendéglátás színvonalát a megyében.

Az ünnepi eseményt a négy csillagos Hotel Eger Parkban összehívott szakmai konferencia keretében szervezte a kereskedelmi és iparkamara. A klub vezetőjének Nagy Zoltán egyéni vállalkozót, szakács mester-elnököt választották. Az új szakmai civilszervezet irányítója a klub céljáról és idei programjairól elmondta, hogy alig fél éve született a gondolat a szervezet létrehozására, amely az összefogás eredményeként alakulhatott meg. A tagok arra törekszenek, hogy tovább növeljék a vendéglátás színvonalát a megyében. Véleménye szerint igyekeznek mindent elkövetni azért, hogy a jövőben a cukrász, a szakács, a pincér és a vendéglátós mester cím tekintélyét erősítsék, hiszen a kezükben van a szakmákat tanuló nemzedék formálása és az utánpótlás nevelése. Ezért folyamatosan közös egyeztetésre lesz szükség a mesterek, az oktatók és a tanulók között. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új szakmai klub tagjai elkötelezettek a további munkára és még idén októberben kerekasztal konferenciát szerveznek a továbbképzésről a vendéglátós iskolák, a gyakorlati helyek vezetőivel. Távolabbi céljuk, hogy a Heves megyében tanulók köréből ifjakat nevezzenek be a Szakma kiváló tanulója című versenyre.

Biotermékek Hernádszentandrásról

Fotó: Mentusz Károly

File Sándor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy a köztestület a gasztronómiai kultúra és a képzés erősítésére törekszik a térségben. Ezért a helyi termelők, a vendéglátó vállalkozások és az iskolák közötti fokozott együttműködést szorgalmazza. A vendéglátós mesterek klubjának létrehozása pedig ezt jól szolgálhatja. Lehetővé teszi, hogy a kamarában már korábban mesterlevelet szerzett cukrász, pincér, szakács és vendéglátós szakemberek, a képző iskolák vezetői és oktatói rendszeresen találkozzanak, véleményt cseréljenek, valamint a jó tapasztalatokat meg is osszák egymással. A klubfoglalkozások a szakmai továbbképzés színvonalának fejlesztését is emelhetik a jövőben. Az eseményre a kamara meghívta azokat a helyi termelőket, akiket a vendéglátós partnerek ajánlottak, akik a konferencia helyszínén kialakított piactéren be is mutatták termékeiket. Utaltak azokra, akikkel az elmúlt időszakban jó együttműködést alakítottak ki, és egymás tevékenységével is jobban megismerkedhettek. Között volt például gyöngyösi szörpkészítő, pincészet az egri és a mátraaljai borvidékről, nagyrédei sajtműhely, továbbá kecske- bivaly- és levendulafarm-tulajdonos, tésztakészítő, hatvani sörfőzde és a hernádszentandrási biokertészet is. A programon részt vevők megkóstolták a bemutatott termékeket és üzleti tárgyalásokat is folytattak.

Kitüntetett nagyrédei kecskesajtok

Fotó: Mentusz Károly

A konferencián előadásokat is tartottak. A jelenlévők a helyi termékek és vendéglátás területén az önellenőrzés fontosságáról, gyakorlatáról, valamint a jogszabályi előírásokról tájékozódhattak. Ezekről Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszer Ellenőrzési Hivatal osztályvezetője tartott prezentációt. Szó esett a helyi termelők és a vendéglátóhelyek együttműködésének jó gyakorlatairól is. Példaként a noszvaji Bor és Gasztronómiai Kft. képviseletében Bucsek András szakácsmester szólt arról, hogy a vendéglátósoknak mennyire fontos a helyi termékek és alapanyagok felhasználása az ételek elkészítéshez. Ezáltal a fogyasztók különleges ízeket és szokásokat ismerhetnek meg, amelyek hozzájárulnak a vidéki gasztronómia értékeinek bemutatásához.