Komoly megtérülés az USA-ban

Szerző: Horváth Ágnes

 2014. április 07. 21:51

A Brand USA tavalyi erőfeszítéseinek köszönhetően 1,1 millió addicionális látogató érkezett az országba, akik 3,4 millió dollárt költöttek közvetlenül (ám a gazdasági hatás ennek duplája), és 53 ezer munkahelyet létesítettek.

Ez összességében a marketingre fordított összeg 47-szeres megtérülését jelentette.

A működésének harmadik évét kezdő Brand USA, az Egyesült Államok turisztikai hivatala kezdetben komoly kihívásokkal küzdött, hiszen az alapítása előtti évtizedben a terrorizmus elleni harc intézkedéseinek nyomán az országról a barátságtalan, elutasító, elzárt jelzők terjedtek el - hangzott el a chicagoi International Pow Wow-n tartott sajtótájékoztatón. Ám mára ez megfordult, és a felmérések is az imázs rohamos javulását mutatják.

 

-ban összességében 70 millión látogattak az USA-ba, 181 milliárd dollárt költve, 2021-re azonban a Brand USA 100 millió látogatóval számol. Belföldi partnerei száma 400 fölé nőtt és a beutazó forgalom 75 százalékát adót 10 országban folytat élénk kampányokat, de a szervezet további célországokat és régiókat is szeretne lefedni. A közösségi médiában is igen aktív Brand USA idei tervei között szerepel például a National Geographic Chanellel közösen "Great American Road Trip" forgatása, amely a legismertebb országutakon vezeti végig a nézőket.

A kiindulópont épp a Chicago-nál kezdődő Route 66, amely az IPW idején új logót is kapott. Egy másik kezdeményezés a hamarosan 100 éves születésnapját ünneplő nemzeti parkok szövetségének népszerűsítésére irányul, és már zajlik az IMAX-mozikba készülő egyedülálló természetfilm előkészítése.

A látogatók számának növekedésében már eddig is komoly szerepe volt a vízummentességi programnak, amelynek bővítéséért a Brand USA is intenzíven lobbizik. A statisztikák ugyanis egyértelműen rávilágítanak, hogy a "Visa Waiver Program" bevezetésének első évében átlagosan 46 százalékkal nő a turisták száma az adott országból. Legutóbb Chile kapta meg ezt a státuszt, de például a kimondottan erős küldőpiacnak számító Brazíliának is nagy szüksége lenne rá.