Konferencia a családbarát turizmusról

Forrás: turizmus.com

 2016. december 08. 12:01

A családbarát turisztikai szolgáltatásokról és a családbarát turizmus lehetőségeiről rendezett szakmai konferenciát immár 3. alkalommal a KidsOasis.

Az Oxigén Hotel Family & Spa-ban 2016. november 22-én megtartott konferencia szervezője a KidsOasis Kft. volt, amely 3 éve működtet minősítő védjegyet szálláshelyek részére a családbarát szolgáltatásokra vonatkozóan. A rendszerben jelenleg 11 minősített családbarát szálláshely van. A KidsOasis folyamatos szakmai tanácsadással, piackutatással segíti a csatlakozott szálláshelyek családbarát szolgáltatásainak fejlesztését, széleskörű, marketingtevékenységet végez a védjegy ismertebbé tétele érdekében, kreatív kampányokat szervez, rendezvényeken népszerűsíti, hogy mitől más egy minősített családbarát szálláshely, milyen elvárásai lehetnek a családoknak.

 

A szervezők köszöntője után a házigazda Oxigén Hotel Family & Spa igazgatója, Sárvári Krisztina elmondta: számukra már beigazolódott, hogy jó döntés volt ráállni a családbarát üzemeltetésre.

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy a családbarát ország víziójához hozzátartozik a családbarát turizmus is. Fontosnak tartja, hogy a turizmus területén a szolgáltatók ne úgy tekintsenek a családokra, mint egyszerű termékekre, érdekükben áll felismerni, hogy a családok támogatása számukra is befektetés.

Dr Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója rámutatott, hogy a következő évtől nagy hangsúlyt fektetnek a több generáció együttes utazását és minőségi szabadidő- eltöltését támogató épített környezet és szolgáltatási kínálat fejlesztésére. Útmutató és kézikönyv készül a családbarát turizmusról; jövő évben megjelennek szálláshelyfejlesztési programok, melyekbe kötelező elemként belekerül a családok kiszolgálást célzó infrastruktúra, szolgáltatások kialakítása (pl. játszószoba, pelenkázó, szobai felszerelések gyermekeknek).

Dr Puczkó László, a KidsOasis szakmai igazgatója beszámolt arról, hogy milyen kihívásokkal és trendekkel kell számolni a családi utazások terén a jövőben.

 

Gerencsér János, a lutzmannsburgi Hotel Sonnenpark gyermekanimácianimáció vezető helyettese bemutatta, hogy milyen szolgáltatásokkal érnek el éves szinten 90 %-os kihasználtságot kizárólag családi szegmensből. Felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltatásokat úgy kell kialakítani, hogy vegyük figyelembe azt is, hogy a szülőknek is szükségük van a gyermekükkel átélt aktív programok mellett egy kis időre magukra! A pontosan meghatározott célcsoport, a magas szolgáltatási színvonal a TREND teremtés, a folyamatos piackutatás, és ha a szállodában dolgozó munkatársak élik hivatásukat elmaradhatatlan a siker!

Kiss- Tóth Bernadett dietetikus, a Magyar Dietetikusok Szövetségének tagja rávilágított, hogy hogyan táplálkoznak a mai gyermekek, mit tehetnek a turisztikai szektorban dolgozók, hogy meghozzuk a gyermekek kedvét a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Ebéd után a konferencia díjátadóval folytatódott. A KidsOasis a 2016-ban először indított útjára egy versenyt, egy díjat, ami értékeli a szállodák fáradozását a családok magas minőségű kiszolgálása érdekében. A díjak kialakításánál a legfontosabb szempont az volt, hogy valóban a családok véleménye alapján kerüljön kiosztásra mind a „Családok Szállodája”, mind a „Családbarát Szállodai Szakember” díj. A KidsOasis Családok Szállodája 2016 díj nyertese az 5 szélforgós minősített családbarát szálláshely az Oxigén Hotel Family & Spa lett, a vigaszdíjat a 4 szélforgós minősítésű Hotel Piroska vitte el.

A KidsOasis Családbarát Szállodai Szakembere 2016 díjra azoktól a családoktól várták a jelöléseket, akik már pihentek KidsOasis által minősített szálláshelyen. Kíváncsiak voltak, hogy kik azok a munkatársak a szállodában, akik a leginkább ismerik és értik a családok különleges igényeit. Ki ért a gyerekek és a szülők nyelvén, ki a legkedvesebb, a legsegítőkészebb, a legrugalmasabb, a legtürelmesebb? Jelölni minden munkatársat lehetett, aki KidsOasis minősített szálláshelyen végzi munkáját, legyen animátor, úszómester, pincér, takarító, recepciós, vagy akár szakács. A vendégek véleménye alapján Szalai Gréta, animátor a KidsOasis Családbarát szakembere 2016 díj nyertese.

A díjátadót kerekasztalbeszélgetés követte, melyben szállodai szakemberek beszéltek szállodájuk családbarát szolgáltatásairól, jövőbeli fejlesztéseikről.

Családbarát konferenciához méltón egy kis mozgás, játék következett, a KidsOasis elkészült
imagefilmjére táncoltatták meg a közönséget az animátorok.

Kolesár Krisztián, a Visionary7 tulajdonosa érdekfeszítő előadást tartott arról, hogy hogyan nyerhetők meg a családok videókon keresztül. A siker titka, hogy a videóban Magamra ismerjek, oda, akarjak menni!, nyűgözzük le a nézőt, és ne féljünk kreatívak lenni, innovatív eszközöket használni.

A családbarát szolgáltatások egyik nélkülözhetetlen, sőt versenyelőnyt nyújtó eleme a családbarát személyzet, amelynek tagjait többek közt az jellemzi, hogy ismerik és értik a családok speciális igényeit, rugalmasak, értenek a gyerekek és a szülők nyelvén, jól kezelik a váratlan és problémás helyzeteket, türelmesek, barátságosak és elfogadóak – derült ki Tóthné Márton Gabriella, a Kontakt Műhely ügyvezetőjének előadásából.

Maráczi Ágnes, a Tiszta Dili ügyvezetője bemutatta, milyen alapvető különbségek vannak a hazai és külföldi gyermekanimáció között.

Az IPS-Gyermekszem Kft tulajdonosa, Horváth György bemutatta, hogy milyen lehetőségek vannak tematizált játszóházak, játszóterek létrehozásra, megvalósítható akár egy nevezetességre, akár tájegységre épülő tematika is ma már.

A konferencián készült képek, az előadások prezentációi, videói regisztráció után letölthetők innen >>

(x)