Konferencia szállodaipari befektetőknek

Szerző: Babik Edit

Forrás: turizmus.com

 2019. január 22. 10:19

Harmadik alkalommal rendezik meg a HOTCO nemzetközi szállodai befektetési konferenciát Budapesten, a Kempinski Hotel Corvinusban. A HOTCO, melyet a Horwath HTL szállodaipari tanácsadó cég alapított, a közép-kelet-európai és a kaukázusi térségre összpontosít.

A január 21-én kezdődött kétnapos rendezvényen az iparág szakértői, a hotelláncok képviselői, befektetők, ingatlanfejlesztők és tanácsadók gondolkodtak együtt a régió üzleti esélyeiről. Az esemény egyben lehetőséget biztosított a terület döntéshozóival való találkozásra is. A konferencia mintegy 300 résztvevője 32 országból érkezett.

Marius Gomola (Horwath HTL), a rendezvény alapítója és főszervezője bevezetőjében figyelemfelkeltő tényként említette meg, hogy Közép- és Kelet-Európa és a Kaukázus meglehetősen alulértékelt régió, a piac még nem ismerte fel jelentőségét. Annak ellenére, hogy majd kétszer akkora területű, mint Nyugat-Európa, a hotelekkel kapcsolatos gazdasági tranzakciók száma a nyugat-európainak csupán egytizede.

Az iparág szakértői, a hotelláncok képviselői, befektetők, ingatlanfejlesztők és tanácsadók gondolkodnak együtt a régió üzleti esélyeiről

Fotó: turizmus.com

A budapesti rendezvényen a szállodaiparba befektetni szándékozók segítséget kaptak ahhoz, hogy átlássák egy beruházás teljes életciklusát az ötlettől a megvalósításon keresztül az üzemeltetésig és akár az exitig, azaz a projekt értékesítéséig. Globálisan egyre nő a szállodák adásvételi tranzakcióinak száma, és ez a tulajdonosi szerkezet konszolidációjának az irányába mutat. A szálláshelyszolgáltatások körében a befektetések aránya a privát szolgáltatók javára tolódott el az elmúlt években.

Luke Bujarski, a Luft turisztikai kutató cég alapítója és vezető elemzője előadásában elmondta, hogy a Google mára nemcsak az információt akarja elérhetővé tenni, hanem értékesítési csatornává is vált. Az Airbnb eleinte csak közvetlen kapcsolatot biztosított a tulajdonos és a szolgáltatás igénybe vevője között, később a butik hotelek irányába is nyitott, mára pedig már befektetőként, sőt üzemeltetőként is jelen van a piacon. Az Instagram kapcsán megemlítette, hogy bár összemosódnak a reklám és értékesítési fajták ezen a platformon, egyre inkább a klasszikus e-kereskedelem irányába mozdul el.

Rolf W. Schmidt, a Tophotelprojects alapító igazgatója beszámolt arról, hogy a régióban 242 hotelprojekt van folyamatban, ebből tíz Magyarországon, 1958 szoba kialakításával. A legtöbb folyamatban lévő beruházás Ausztriában, Lengyelországban és Horvátországban van.

Panelbeszélgetés a konferencián

Fotó: tuirzmus.com

Az első panelbeszélgetés a beruházási projektek legfontosabb mérföldköveiről szólt: a reális tervezés és a megvalósíthatóság fontosságáról, valamint arról, hogyan maximálizálhatják a befektetők a beruházás eredményeként létrejövő eszközök értékét, és hogyan biztosíthatják a értékesítést, az exitet.

Egy másik panelbeszélgetés arról szólt, hogy az új generáció életvitele, az internet, és a technológiai fejlődés hogyan változtatja meg a hotelmárkák értékét. A szállóvendégek már nem ragaszkodnak a régi modellekhez, meglepetést, élményt keresnek.

A HOTCO január 22-én többek között szállodafinanszírozással, üzemeltetéssel és munkaerővel kapcsolatos előadásokkal és panelbeszélgetésekkel folytatódott.