Konferenciával ünnepelt a húszéves FATOSZ

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2014. május 21. 20:07

A kezdeti szállásadástól az országos klaszterig jutottunk – értékelte az elmúlt húsz év eredményét Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) elnöke ünnepi konferenciájukon, amelynek résztvevői a falusi vendégasztalok kínálatából is ízelítőt kaptak.

Megalakulásának helyszínén, az Alkotmány utcai főiskolán „A falusi és agroturizmus multiplikátor hatása a vidéki térségekben” témájú konferenciával ünnepelte szerdán 20. születésnapját a FATOSZ.

„A szakmai kapcsolat máig nagyon erős a főiskola és a szövetség között, a falusi turizmus a képzésben is hosszú múltra tekint vissza. A felsőoktatási szakképzésben külön tantárgyi modulként, az alap- és mesterképzésben tartárgyi formában jelenik meg” – ezzel nyitotta meg a konferenciát Zimányi Krisztina, a BGF Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Kar dékánja. Hozzátette: a fiatalok érdeklődését jelzi, hogy évről évre többen választják szakdolgozatuk témájául a falusi turizmust.

 

Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a FATOSZ rendkívül komoly koordinációs és információterjesztő munkáját emeltek ki, amely a határon túli területekre is kiterjed. Elmondta, hogy a 2007–2013-as pénzügyi ciklusban az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 27 milliárd forint, a LEADER-programon keresztül további több mint 10 milliárd forint áramlott a falusi turizmus fejlesztésébe, s a támogatásra a következő tervezési ciklusban is számíthat az ágazat. Hölvényi Görgy, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára és Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára más elfoglaltsága miatt levélben köszöntötte a konferencia résztvevőit - utóbbi a vidéki termékkínálat legdinamikusabban fejlődő területének nevezte a falusi turizmust.

A FATOSZ-t tizenhárom éve vezető Csizmadia László elnök felidézte az elmúlt húsz év legfontosabb állomásait, eredményeit. 1994-ben 34 tagszervezet alapította meg az országos szövetséget, 1999-re számuk elérte a 118-at. Jelenleg 19 megyei szervezetet tömörít, ezek adják az erejét a szövetségnek – fogalmazott az elnök. Az érdekképviselet munkájának eredményeként napjainkban több vidéki oktatási intézményben is folyik falusi turizmusra való felkészítő képzés. Napraforgós minősítő rendszerük államilag elismert nemzeti tanúsító védjegy lett, amellyel jelenleg már több mint 500 falusi szálláshely rendelkezik. A FATOSZ központi irodája információs pontkén is működik, és jelentős marketingtevékenységet végez. Aktuális lobbimunkájuk a falusi turizmus és a kapcsolódó szolgáltatások alapfogalmainak tisztázására, összefésülésére irányul a jogalkotó szerveknél a tevékenység nyújtásának megkönnyítésére.

 

Az egész napos konferencia további előadói a szövetség tevékenységét, valamint a vidéki turizmus adottságaiban rejlő lehetőségeket mutatták be.