Könnyebb lesz a közlekedés a budapesti turistabuszok számára

Forrás: turizmus.com

 2015. május 27. 11:02

Nagy előrelépések várhatók a fővárosi turisztikai célú közlekedésben: május 31-től számos forgalomkönnyítést vezet be a BKK Zrt. annak érdekében, hogy könnyebben mozogjanak a turistabuszok Budapest belvárosában.

A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal Turistabusz Munkacsoportjának ülésén a NiT Hungary által előterjesztett csomag alapján a BKK Zrt. több olyan forgalmi változtatást vezet be, amelyek megkönnyítik a turistabuszok közlekedését és parkolását, emellett biztonságos megállóhelyeket alakítanak ki a rakparti hajóállomások közelében. A megállapodás a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és Bán Teodóra ügyvezető közreműködésével jöhetett létre.

„Legkésőbb 2015. május 31-től kiegészítő tábla segíti a Bálna-parkolóból a Fővám térre és a Vámház körútra kihajtó autóbuszokat. Jelenleg a Corvinus Egyetem előtti lezárt rész állja útjukat. Szintén jelentős előrelépés, hogy ugyan egyelőre a Batthyány tér és a Clark Ádám tér közötti szakaszon, de a turistabuszok számára is használhatóvá válik az I. kerületi Fő utca autóbusz forgalmi sávja" – mondta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A Carl Lutz rakpart végén a díjmentes buszparkolás engedélyezése sem kell már sokat várni. Így május 31-e után a déli-északi irányból közlekedő autóbuszok megfordulhatnak, és akár parkolhatnak is a kijelölt területen. Hosszabb távú cél az új gyalogos átkelőhely kijelölése a Kós Károly sétánynál, hogy a Hősök terén a turisták gyalogos közlekedése biztonságosabbá váljon.

A BKK ígérete szerint a mostani változásokat június végéig újabbak követik: járdaszélesítés mellett 15 férőhelyes autóbusz-parkoló létesül az Id. Antall József rakparton, lámpás gyalogátkelőt kap a Lánchíd pesti torkolata, és bővülni fog a Műcsarnok melletti buszparkoló férőhelyeinek száma.

Ugyanakkor jelentős vitára és szakmai ellenérzésekre számíthat az a tervezett intézkedés, amely szerint a nyári turisztikai főszezon kellős közepén Lipótváros teljes területéről kitiltanák a turistabuszokat. Bár a tervezett korlátozás pontos részletei még nem ismertek, egy ilyen döntés alapvetően befolyásolja a helyi turisztikai szolgáltatások ellátását és minőségét.