Piaci előnyt hozhat az időben megszerzett szállásminősítés – podcast

Forrás: turizmus.com

 2022. december 30. 15:04

A szálláshelyek kötelező minősítése újabb fejlesztésekre ösztönözheti a szolgáltatókat és hosszú távon turisztikai versenyelőnyt jelenthet Magyarország számára – jelentette ki Könnyid László, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) Nkft. ügyvezető igazgatója a Trend FM műsorában.

2022-ben több mint 19 ezer szálláshely regisztrált az MTMT szálláshely-minősítő rendszerébe, a testület összesen 7300 minősítést adott ki, amiből több mint 6600 magánszálláshelyekre és egyéb szálláshelyekre vonatkozott – vont mérleget az idei év teljesítményéről a nemzeti szálláshely-minősítést lebonyolító testület élén álló Könnyid László, akit Érczfalvi András műsorvezető kérdezett a rádióban.

Az év eleje óta számos hazai szálláshely kapott minősítést, nem utolsósorban azért, mert az újonnan piacra lépő egységek esetén a lépés már kötelező a működési engedély megszerzéséhez. Különböző határidővel, de a minősítő rendszerben való regisztrációs kötelezettség a magánszálláshelyektől az ötcsillagos szállodáig mindenkit érint, maga a minősítés, vagyis a csillagok megszerzése – az objektív, egységes és mérhető kritériumok alapján – viszont többéves folyamat lesz. Az MTMT bízik benne, hogy a 45 ezer hazai szálláshely 2-3 év alatt átesik a folyamaton – hangzott el a műsorban. „2022 történései alapján magabiztosan kijelenthetjük, hogy számos magánszálláshely meglátta a tanúsítványban rejlő piaci lehetőséget és a marketingben készpénzre váltható előnyöket, ezért a jogszabályban előírt regisztrációs határidő előtt bejelentkezett a rendszerbe és meg is szerezte a minősítést” – emelte ki Könnyid László annak kapcsán, hogy már tavasszal, a nyári szezonra való felkészülés során megnőtt az érdeklődés a csillagok iránt.

A digitalizációval szorosan átszőtt rendszer – az NTAK-ba érkező mennyiségi adatszolgáltatás mellett – a jövőben a minőségre vonatkozóan is szolgál információval, megmutatva például milyen teljesítményre képes a szállodai szektor az adott kategóriákban, ugyanakkor pedig egyfajta folyamatos fejlesztési megközelítésre ösztönzi a szolgáltatókat.

A műsorban részletesen kifejtik, hogy a turisztikai ökoszisztéma meghatározó lábaként említett, 3 évre szóló szálláshely-minősítés milyen előnyökkel jár a vendégek és a szállásadók számára. Szó esik a kritériumrendszer objektivitásáról, azok jövőbeli aktualizálásának fontosságáról, valamint azokról a kedvező tapasztalatokról is, amelyeket az auditorok szereztek a helyszíneken.

Ahogy a beszélgetésből is kiderült, 2023-ban az MTMT nemcsak a szálláshelyeket minősíti és tanúsítja, a többi turisztikai szereplő (gyógy- és wellnessfürdők, történelmi várak és kastélyok) önkéntes minősítése is kezdetét veszi, ennek folyományaként jövő nyáron már új szempontok szerint minősített strandokkal is találkozhatnak a vendégek. „A turisztikai attrakcióknál generált fejlesztési hullám az egész szektor teljesítményét növelheti” – hangsúlyozta Könnyid László a műsorban, melyet alább, a nyílra kattintva tudnak teljes egészében meghallgatni.