Könnyítések a fővárosi turistabusz-közlekedésben – tételesen

Forrás: turizmus.com

 2015. május 18. 15:14

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Turisztikai Kerekasztalon belül külön munkacsoport foglalkozik a fővárosi turistabusz-közlekedés helyzetének javításával. A NiT Hungary koordinálásával összeállított anyagot az érintettek megvitatták, és a BKK Zrt. több intézkedést elfogadott.

A helyenként egyszerű, és azonnal is kivitelezhető változtatás nagy segítség a turistabuszok számára a turisztikai főszezonban. Ezek a Nit Hungary az alábbiak szerint összegezte:

Legkésőbb 2015. május 31-től kiegészítő tábla („kivéve autóbusz") biztosítja, hogy a Bálna-parkolóból kihajtó, és balra, a Fővám tér irányába közlekedő autóbuszok a Corvinus Egyetem épülete előtti, jelenleg lezárt útszakaszon közvetlenül is kihajthassanak a Fővám térre és a Vámház körútra.

 

Az I. kerületi Fő utca autóbusz forgalmi sávja – a tervek szerint egyelőre a Batthyány tér és a Clark Ádám tér közötti szakaszon – használhatóvá válik a turistabuszok számára. Legkésőbb 2015. május 31-ig kitáblázásra kerül az érintett útvonal a „buszsáv" helyett a „Behajtani tilos, kivéve BUSZ, TAXI, Kerékpár" – időkorlát nélkül táblákkal.

A pesti oldali Carl Lutz rakpart végén (a Dráva utca magasságában) lévő rakparti „hólerakó" helyen legkésőbb 2015. május 31-ig megtörténik a díjmentes buszparkolás engedélyezése. Ezek után a dél-északi irányból közlekedő autóbuszok megfordulhatnak, és akár parkolhatnak is a kijelölt területen.

Legkésőbb 2015. május 31-ig kihelyezésre kerülnek azok az angol és magyar nyelvű előjelző táblák, melyek a Várkert Bazár előtti útszakasz (Apród utca – Ybl Miklós tér – Lánchíd utca) átmeneti eseti lezárásairól tájékoztatják a közlekedőket.

Hosszabb távon lehet jelentősége annak, hogy a Hősök terén a turisták gyalogos közlekedésének biztonságosabbá tétele érdekében új gyalogos átkelőhely kerül kijelölésre a Kós Károly sétánynál. A kivitelezés 2015. október végére várható. A NiT Hungary részletes beszámolja az alábbi linkre kattintva olvasható: