Könyvajánló: A boldog hentes felesége

 2014. április 15. 15:59

Hogyan éli meg egy séf felesége, ha férje hivatásának rabjává válik és ennek környezetét is kiszolgáltatja? Milyen az élet egy hús- és zsírfüggő megszállott mellett, aki nem mellesleg Budapest egyik legismertebb konyhafőnöke?

Bíró Zsófia első regénye, A boldog hentes felesége egyfelől a voltaképpen dicséretes, ám mégiscsak – ennek minden pozitív és negatív vonatkozásával együtt – divatos kortárs gasztronómiai hullám (ön)ironikus-szatirikus helyzetjelentése, másfelől az evés, mint az egyik legősibb hajtóerő, valamint a központi élelmiszerek (kenyér, vaj, rántott hús, krumpli, hagyma, bor) egyszerre antropomorf, egyszerre bohó filozófiája.

A címbeli hentes voltaképpen séf, nem is akármilyen –a könyvben „az én csillagom"-ként emlegetett férj valójában Takács Lajos (Olimpia, Laci!Pecsenye?), aki "azért főzi az állatokat olyan finomra, mert annyira szereti őket. Élve nem annyira, mert akkor zavarba jön tőlük, inkább csak akkor, amikor már a hűtőszekrényben laknak."

A kiváló humorérzékkel megírt, mindennapi helyzetkomikumokra épülő mű kiváló olvasmány azoknak, akik maguk is a tűzhelyek forróságában töltik napjaikat, de az asztal túloldaláról szemlélődők számára is szórakoztató írás.