Korhű, mégis modern lett a Botaniq Turai Kastély parkja – fotókkal

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 03. 12:23

Júliusban nyitott meg a BDPST Group beruházása eredményeként a Botaniq Turai Kastély, amelynek parkja is gondos munkával újult meg. A kastélykert előzetes bejelentkezéssel látogatható.

A magyar kertművészet alkotásainak nagy részét a történelem viharai megsemmisítették, épp ezért rendkívül ritka az, ha egy kastély és kert együttese még megmenthető állapotban maradt. Tura ezek közé sorolható, ezért kiemelten fontos volt a fejlesztő számára, hogy a két tervező, Petz Ármin és Jámbor Vilmos hagyatékának megfelelően újítsák meg a parkot.

A BDPST Group közleménye szerint az elhanyagolt állapotban lévő kastélypark rendezése során az értékmegőrzést és értékteremtést is meghatározták elsődleges célként. A tervezésnél nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a a kerttörténeti, kertrégészeti kutatási eredményekre támaszkodva, mégis a mai kor igényeihez igazodva alakítsák ki a kert mai arculatának koncepcióját. A kert generáltervezője a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda Kft. volt.

A parkot az eredeti terveknek megfelelően újították fel

Fotó: BDPST Group

A felújított kastélypark amellett, hogy kiegészíti a szépen restaurált Turai Kastélyt, hozzájárul a település és a régió értékeihez is. A kastélykert magas minőségű kialakítása által olyan élménytér jön létre, amely egyszerre természeti és művészeti alkotás. A kastélypark területét hét egységre, úgynevezett „hangulatra” osztották a tervezők: az erdő, a nyugalom, az utazás, az álom, a játék, az idő és a gyémánt hivatottak jelképezni a kastély által képviselt értékeket. A különböző egységek különböző fajtájú és elrendezésű növényei teremtik meg az egyes parkrészek egyedi hangulatát.

A kastélykertben eredetileg nem volt tó, mivel a család külső birtokaihoz halastavak is tartoztak. Ma azonban már nehezen képzelhető el egy ilyen léptékű park vízfelület nélkül, ezért a tervezés során természetes vonalvezetésű tavat hoztak létre. A kert öntözéséről és kondicionálásáról a kutak vize és a kastélytetőről származó csapadék gondoskodik, amely mind a tóba fut be, ezzel kiegyenlített mikroklímát teremtve. A tó körüli út mentén egy kis téren a látogatók egy csodálatos, öreg, 1,4 m törzsátmérőjű platánfát csodálhatnak meg – írták.

Egy természetes vonalvezetésű tó is helyet kapott a parkban

Fotó: BDPST Group

A kastélyparkban az első telepítés fái mára értékes idős fákká terebélyesedtek. A kert ma jelentős mennyiségű, több mint kétezer fának ad otthont, a legjellemzőbb fajok közé tartozik a kocsányos tölgy, a piramistölgy, a bükk, a vadgesztenye. A meglévő növények mellett a park növényállományát jelentős mennyiségű új egyeddel egészítették ki. Lombkorona szinten megjelennek lombhullató fák, melyek közül különlegességnek számít a tulipánfa, a piramistölgy és a szomorúfűz. Ezek a fák egyedi habitusukkal, formájukkal, tavaszi virágzásukkal és őszi lombszínükkel emelik a kastélypark fényét. A lombhullatókon túl olyan fenyők is helyet kaptak, mint például a páfrányfenyő, a vörösfenyő és a tiszafa.

Az első telepítés fái mára értékes idős fákká terebélyesedtek

Fotó: BDPST Group

Az eltűnt cserjeállomány pótlására jelentős mennyiségű cserjét terveztek, melyek eszközül szolgálnak a terek tagolására, a térhatárolásra, illetve a térmélységek erősítésére. A kastélyparkban emellett nagy számban romantikus, történelmi és parkrózsák is helyet kaptak, de számos évelő növény is megtalálható, amelyekből művészi kompozícióba rendezve ötvenezer példányt helyeztek el a kertben.

Érdekesség, hogy a kastélyparkban található, egykori Lovarda területén mintagazdaság kap majd helyet. Ennek első lépéseként létrejött a magyar körték kertje, ahol ízelítőt kaphatunk számos fajtájából is ennek a zamatos gyümölcsnek.

A kutak vize és a kastélytetőről származó csapadék is a tóba fut be

Fotó: BDPST Group

A csodálatos kastélykert mindenki számára látogatható, előzetes bejelentkezés alapján, meghatározott időben. A látogatói jegy 2500 forint, mely a helyszínen váltható ki és magába foglal egy csésze kávét vagy teát, melyet a séta után a Pálmaházban szolgálnak fel. Az aktuális időpontokról munkaidőben a sales@botaniqcastle.com címen lehet érdeklődni.