Környezetbarát szálloda lenne a miskolci Junóból

Forrás: turizmus.com

 2018. március 21. 12:04

A miskolctapolcai Juno szálló ugyanúgy fogalom a helyieknek, mint az Avas szálló vagy az Aranycsillag a miskolci belvárosban. Talán most van remény a majdnem két évtizede zárva álló, lepusztult épület megújulására?

A tulajdonos, Feuerabend László szerint igen, aki a Borsod online hírportálnak úgy nyilatkozott, áttervezés alatt áll az épület, amit ő maga szeretne hasznosítani.

Míg korábban a város egyik jelképe volt a 14 emeletes szálloda – a 70-es, 80-as évek képeslapjain szinte mindig szerepelt a fotója a barlangfürdővel, a Palotaszállóval, a Diósgyőri várral együtt – addig ma kísértet járta helynek számít – olvasható a boon.hu-n.

Sorsáról sok hír kapott már szárnyra: volt arról szó, hogy befektetőre vár, megjelent olyan hirdetés is, miszerint tulajdonosa 780 millió forintért árulja, legutóbb például az, hogy vissza szeretnék bontani, és már az alacsonyabb épületet hasznosítani.

A szocializmusban a Juno maga volt a "borsodi Las Vegas", kaszinó, diszkó, drinkbár, sőt sztriptízbár is működött benne

Fotó: miskolcadhatott.blog.hu

 

Feuerabend László mindezeket cáfolja, és megerősítette a hírportálon, hogy nemcsak felújítást, de bővítést is terveznek, míg korábban 108 szobával működött a szálloda, most 220-at szeretnének kialakítani. A beruházás tervezett költségéről csupán annyit mondott, hogy milliárdos nagyságrendről van szó (korábbi beszámolók szerint legalább 6 milliárdba kerülne a felújítás), de nagyon az elején áll még a tervezés. Sok függ attól, magyarázta, hogy pontosan mivel töltik meg a 10 ezer négyzetméter összterületű ingatlant.

Az épület szerkezetkész állapotban van – folytatta Feuerabend László. A ráfordított összeg nagysága többek között attól is függ, hogy hogyan tudják megoldani az ingatlan fűtését, a légkondicionálását, és pontosan milyen új létesítményeket valósítanak meg.

A tulajdonos még elmondta, az már biztos, hogy a szálló jellege ugyanaz marad, mint a korábbi évtizedekben volt, csak mutatósabb lesz. Külföldi turistákra számítanak, környezetbarát szálláshelyben gondolkodnak. Belső- és külső medencét mindenképpen szeretnének, kívül parkosítanának, és bővítenék a parkolót is. Az idei év az előkészületeké, ő úgy tervezi, hogy maga az építkezés 2019-ben indulhatna, szeretné, ha abban az évben már el is készülhetne a munkálatokkal.

 

Egy kis Juno-történelem

A háromcsillagos Juno szálló 1974-ben nyitotta meg kapuit. Pleisz Antal tervei alapján épült, 200-250 vendéget tudott fogadni a szocializmus éveiben. Korábbi cikkekben azt írják róla, hogy kaszinó, diszkó, drinkbár, sőt sztriptízbár is működött benne, illetve egy import cikkeket árusító bolt. Közelében pedig teniszpályákat lehetett bérelni. A rendszerváltás után a HungarHotels tulajdonába került. 2001-ben zárták be.

Feuerabend László nyilatkozata szerint 14 éve tulajdonosa az ingatlannak.