Korok és borok – tematikus sétaút Hévízen

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 14. 13:56

Hévíz Város Önkormányzata 515,96 millió forintos Európai Uniós támogatást nyert Egregy városrész fejlesztésére. A múzeumépítéssel kiegészülő fejlesztés eredményeként a Hévízre – főként fürdeni érkező látogatók szélesebb körű, változatos szolgáltatások között válogathatnak.

A beruházás állomásai a város múltját idézik fel, izgalmas egregyi legendákat mesélnek a helyről egészen a római kortól, hiszen a település már abban az időben is lakott volt. Az ide érkezők kellemes sétát tehetnek a Dombföldi úton, ahonnan varázslatos panoráma nyílik a pannon vidékre. A kellemes túra után az egregyi borozósoron gasztronómiai élményekben lehet része a látogatónak.

Az NYDOP-2.1.1/F-12-2012-0018 azonosítószámú pályázat keretében Hévíz régóta dédelgetett álma teljesült a „Korok és Borok" elnevezésű egregyi sétaúttal, valamint a projekthez kapcsolódó létesítmények megvalósításával. Ez a településrész a város egyik legrégebb óta ismert, évszázadok óta lakott és kedvelt része, melyet mindig is szerettünk volna bekapcsolni a város turisztikai kínálatába. Egregy történelmi emlékei, régészeti leletei, évszázados szőlőkultúrája méltó arra, hogy ezt a mindenkori látogató is megismerje.

A kronologikusan - a római kortól a kereszténységig, a magyarság megjelenéséig tartó tematikus barangolás egy római kori kőépület és egy császárkori település maradványainak megtekintésével kezdődik. A 2015-ben átadott, modern, látványos bemutatótérrel rendelkező egregyi múzeumban a „Hévíz évezredei" című állandó kiállításon régészeti leleteket fedezhetünk fel. A múzeum melletti dísztéren áthaladva a látogatók felkapaszkodnak az egregyi szőlőhegyre, áthaladnak a rusztikus díszburkolattal ellátott ösvényen és a 2003-ban emelt hegykapun, majd meredek partfalba vágott római téglasírra bukkannak.

A festői szépségű Dombföldi úton bandukolva szép táj tárul a sétáló elé: a pannon vidék szőlőérlelő lankái az egregyi völgyre futnak alá, kelet felé nézve pedig a Keszthelyi-hegység kontúrja látszik. A kirándulás megkoronázásaként homokkőből épült Árpád-kori műemléktemplomhoz érkeznek, melynek éke nyolcszögű, csürlős sisakkal fedett tornya. Visszafele útba ejtik az Öreg Harang éttermet, ahol kiváló gasztronómiai élmények mellett gyönyörű panoráma nyílik a zalai tájra.

A projekt az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, 100%-os intenzitású támogatással valósult meg.