Koronavírus-fertőzés utáni rehabilitációt kínál egy hévízi szálloda

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. február 22. 17:57

A hévízi Hotel Európa Fit**** elsőként kínál szállodai keretek között rehabilitációs lehetőséget Magyarországon azok számára, akik koronavírus-fertőzés utáni szövődményeket tapasztalnak.

A koronavírus tavaly márciusi európai megjelenésének következményei, a külföldi és belföldi vendégek elmaradása, majd az országosan bevezetett korlátozások miatti kényszerű bezárás – a turizmus minden szereplőjéhez hasonlóan – a Hotel Európa Fit-et is súlyosan érintette. A nyári hónapokban ugyan fellélegzett a piac, a hotelek értékesítési és marketingrészlegeinek azonban rendkívüli gyorsasággal, egyik napról a másikra kellett a megváltozott piaci viszonyokra választ adnia, és átállni az eddigiektől eltérő működésre – idézte fel lapunknak az elmúlt év kihívásait Mesterházy Gabriella, a Hotel Európa Fit senior sales managere.

A négycsillagos hévízi szállodában ezt úgy oldották meg, hogy a belföldi piacra fókuszált, vonzó, szegmentált ajánlatokat dolgoztak ki, minden korosztályra. A munkavégzés tekintetében módosították az értékesítési csatornák korábbi súlyát, a külföldi utazási irodák helyett az online platformok felé fordultak, ide összpontosították erőforrásaikat. Az értékesítésben pedig az árcsökkentés helyett dinamikus, a mindenkori piaci folyamatokra reagáló árazást folytattak – mesélte.

A szállodák működésére vonatkozóan tavaly ősszel bevezetett és máig érvényben lévő szigorítások – csak üzleti vendégeket lehet fogadni, általános rendezvénytilalom, wellnessrészleg nem működhet – azonban november óta üzemszünetre kényszerítették a Hotel Európa Fit-et is.

 

A helyi gyógytényezőkre épülő innovatív ötlet

A többi, hasonló helyzetben lévő hotelhez hasonlóan a hévízi szállodának is el kellett gondolkoznia új, innovatív megoldásokon, amelyekkel fent tudja magát tartani és meg tudja szólítani a vendégeket a kényszerű bezárás időszaka alatt is. Így január közepe óta a hétköznapokon heti menü rendelésére adnak lehetőséget a környékbelieknek, míg hétvégenként tematikus ételsorokat kínálnak. Február 10-től a szálloda megnyitotta kapuit az üzleti utazók számára, és egészségközpontja is újra fogad vendégeket. A mindezekből származó bevétel azonban csupán töredékét adja a korábbi években tapasztaltaknak. A ház eredményes működése szempontjából rendkívül fontos lenne a járványügyi korlátozások mihamarabbi feloldása – hangsúlyozta Mesterházy Gabriella, de addig is, a jövőbe tekintve, kidolgozták legújabb, egyedi és innovatív ajánlatukat, mely a koronavírus utáni rehabilitációra fókuszál.

Szakorvosok szerint súlyosabb lefolyású koronavírus-fertőzés után ugyanis a gyógyulás érdekében nagyon fontos a célzott terápia. Habár a vírus elsősorban a tüdőt támadja, egyes esetekben más típusú "maradványtünetekkel" is szembe kell nézni: nehézlégzést, fejfájást, ízületi panaszokat, levertség. Még azok is hónapokig tapasztalhatják ezeket, akiknél a fertőzöttség időszakában csak enyhébb kellemetlenségek jelentkeztek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, több helyen felbukkant már hasonló elképzelés, többek között Ausztriában, a bécsi Wien Therme ajánlatai is tartalmaznak koronavírus rehabilitációt, de egy oroszországi szanatórium is kezel a Covid-19 betegségen átesett pácienseket.

A Hotel Európa Fit tudomása szerint Magyarországon az övék az első ilyen típusú ajánlat szállodai keretek között, amely "az egész személyzet közös munkájából, tapasztalataiból és ötleteléséből született” – mondta Mesterházy Gabriella.

hotel_europa_fit

Jelenleg az ambuláns, betérő vendégekre koncentrálnak, de a korlátozások feloldásával szeretnének majd egy szélesebb kört is megszólítani

Fotó: Hotel Europa Fit****

Dr. Moll Veronika reumatológus főorvos szakmai útmutatásával megvizsgálták, hogyan tudnának célzott kezelésekkel hatni a víruson átesett betegek közérzetének javítására, egészségük megőrzésére a tradicionális hévízi gyógykezelések segítségével. Kiderült, hogy a hévízi gyógyvízzel és gyógykezelésekkel szinte minden poszt-koronavírusos tünetcsoportra tudnak kezelést kínálni: a keringési-, légzőrendszeri panaszoktól kezdve, a mozgáshiány okozta gerinc- és ízületi problémákon át egészen a fáradékonyságig és depresszióig, a lehetőségek széles körben mozognak.

 

Ki a célcsoport?

Mivel a szállodák egyelőre csak üzleti vendégeket fogadhatnak, indokolt a kérdés, hogy kiket is céloztak meg a rehabilitációs kúrával. Mint megtudtuk, jelenleg az ambuláns, betérő vendégekre koncentrálnak, főként a magyar, lokális érdeklődőkre építenek, de a környéken sok orosz és német is letelepedett az utóbbi időben, így rájuk is számítanak majd.

Ugyan Hévíz tradicionálisan az idősebb, főként német és orosz turisták kedvelt úti célja, de a szálloda a koronavírus-rehabilitációval a fiatalabb korosztály és a magyar közönség felé is nyitni kíván. Ahogy Mesterházy Gabriella fogalmazott: “Az utóbbi hónapok tapasztalataiból láthatjuk, hogy a koronavírus-járvány nem válogat, fiatalok és idősek ugyanúgy elkaphatják, és a későbbiekben ők is szenvedhetnek a betegség legkülönbözőbb szövődményeitől.”

A korlátozások feloldása után ezért a a hotel mindenképpen szeretne majd egy szélesebb kört is megszólítani poszt-Covid ajánlatával.