Kosárból főztek idén a szakácstanulók

Szerző: Elek Lenke

 2014. február 24. 20:40

A Danubius nagy hagyományokkal bíró háziversenyein idén is összemérték tudásukat a fiatal szakács, felszolgáló és cukrásztanulók.

A magas presztízsű vállalati megmérettetést ebben az évben is újszerű elemmel színesítették: ezúttal a nemzetközi gasztronómiai versenyek rendszereit követve, nem egy előre meghatározott versenymenü elkészítése volt a feladat, hanem egy előzetesen meghatározott, úgynevezett árukosár alapján minden tanuló – a már gyakorló, tapasztalt séfek, oktatók szakmai támogatása mellett – a maga által összeállított ételsort főzte meg, egy-egy zsűriasztal számára.

A fiatalok így a szakmai fogások mellett megmutathatták kreativitásukat is. A hagyományosan a Grand Hotel Hungáriában zajló hétfői ebéden olyan izgalmas nyersanyagok, menük, tálalási módok szerepeltek, amin egy 30 éve végzett tanonc bizony elcsodálkozott volna. Cukkini krémleves mentás-tofus galuskával, kacsamell szeletek harmatos saláta ágyon, balzsamecetes öntettel, mediterrán nyúlragu batyuban sütve, márványsajtos polentával és gyömbéres laska gombával volt például az egyik menü. Mindegyik asztal más-más ételsort ízlelhetett meg.

Amint arról az ebéd utáni kötetlen beszélgetésen szó esett, sajnos a tananyag bizonyos részei olykor elmaradnak a trendi stílustól, nem a divatos technológiákra fókuszálnak, hanem a receptekre. Az is igaz viszont, hogy az alapételek elkészítését is meg kell tanulni, mert nem tudni, kit hová, a vendéglátás mely területére és az ország mely régiójába veti a sors. Az is gond, hogy a tanulók közül még a legjobbak sem maradnak mindig a cégnél.

A versenyzők számot adnak a szakmunkás-vizsga elméleti anyagának ismeretéből is, ezzel segítve felkészülésüket a közelgő vizsgákra.