Kossuth-díjas építészek kifogásolják a Sofitel átalakítási tervét

Forrás: turizmus.com

 2023. március 02. 16:25

Nemrégiben elkezdődött a budapesti Sofitel részleges bontása és felújítása. A Zalaváry Lajos tervezte egykori Atrium Hyatt szálloda átépítésének ügyében tizenkét Kossuth-díjas építész is szót emelt, nyílt levelükben azt írják, "a tervezett új homlokzat e helyen méltatlan és elfogadhatatlan."

Az 1982-ben átadott Atrium Hyatt hotelt Zalaváry Lajos egyik legfontosabb épületeként tartják számon. A tízszintes, 357 szobás, 711 ágyas komplexum 1989-ig Atrium Hyattként működött, az ismert szállodalánc egyik meghatározó tagja volt, később pedig Sofitel Budapest Chain Bridge néven várta vendégeit. 2019-ben az Indotek Csoporthoz került és bejelentették a hotel felújítását. Eredetileg 2022-ben fejeződtek volna be a munkálatok, azonban a koronavírus-járvány miatt későbbre csúszott a felújítás. Tavaly májusban kiemelt beruházássá nyilvánították a projektet.

A felújítás végül februárban kezdődött az épület homlokzatának bontásával, a helyszínre pedig kikerültek az átépítés látványtervei is. Az épületet lényegében nem felújítják, hanem visszabontják egészen a vázszerkezetéig, amelyre egy plusz emelet és egy teljesen más homlokzat kerül – írta meg az Építészfórum, kiemelve, hogy "az új épület egyáltalán nem fog emlékeztetni egykori önmagára."

A bontás megkezdése óta a Sofitel az építészek célkeresztjébe került, sérelmezik a homlokzatból kiálló sávok eltűnését

Fotó: Facebook / Sofitel Budapest Chain Bridge

24.hu korábban bemutatta a hotel tervlapjait, amelyen jól látszik, hogy az épületet részleges emeleti szinttel, hét új felvonóval és két mozgólépcsővel is bővítik. A homlokzatból kiálló sávok eltűnnek, helyüket pedig kör alakú formák veszik át. Az újranyitást követően hotelben 350 szoba, illetve 15 apartmanlakosztály lesz. Újdonság, hogy a szálloda bejárata nem a Széchényi tér irányába fog nézni, hanem a Dorottya utcára és visszatér a korábbi, Széchenyi tér felé néző terasz is. Korábbi hírek szerint a bontási munkák 2023 őszén zárulnak.

A bontás megkezdése óta a Sofitel az építészek célkeresztjébe került. Előbb a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozat tett közzé nyílt levelet, most pedig tizenkét Kossuth-díjas építész is szót emelt az ügyben, nyílt levelüket, amelyet az Építészfórumhoz juttattak el, az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

"Megütközéssel értesültünk arról, hogy a Pesti Dunaparton levő volt Átrium Szálló, jelenleg Sofitel Hotel korszerűsítése során bontásra került homlokzat helyett a tulajdonos teljesen új, az eredeti épülethez és a Széchenyi térhez méltatlan homlokzat kialakítását tervezi. Az épület a Dunaparti Világörökség egyik fontos épülete, Zalaváry Lajos /1923-2018/ Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Nemzet Művésze jelentős alkotása, amely a II. világháború utáni magyar építészet megvédendő értéke.

Alulírott Kossuth-díjas építészek határozott állásfoglalása az, hogy az eredeti homlokzat méreteit és arányait követő módon kell visszaépíteni a homlokzatot, mivel a tervezett új homlokzat e helyen méltatlan és elfogadhatatlan.

Budapest, 2023. március 1.

Balázs Mihály Kossuth-díjas építész
Bán Ferenc Kossuth-díjas építész
Cságoly Ferenc Kossuth-díjas építész
Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész
Finta József Kossuth-díjas építész
F. Kovács Attila Kossuth-díjas építész
Kévés György Kossuth-díjas építész
Lázár Antal Kossuth-díjas építész
Rubik Ernő Kossuth-díjas építész
Skardelli György Kossuth-díjas építész
Vadász György Kossuth-díjas építész
Zoboki Gábor Kossuth-díjas építész"