Kóstold meg a világot! – itt a Taste Atlas weboldal

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 11. 10:56

Megszületett a világ első olyan weboldala, amelynek célja, hogy egy helyre gyűjtse össze, és bemutassa a föld minden régiójának speciális ételeit: a különleges, adott helyre jellemző élelmiszerektől a sok száz éve azonos recept alapján készített fogásokig.

Természetesen megfejelve mindeme infókat a legjobb helyi éttermek címével. A Taste Atlas hivatalos indulása még hátravan, de az oldal gyűjteménye már elérhető: jelenleg több mint 5600 helyi specialitásról, 2800 helyi élelmiszerről tudhatunk meg többet ezen a könnyen használható, képekkel és összefoglalókkal megírt honlapon keresztül,és merülhetünk el az országok konyhaművészetében.

Megtudhatjuk, hogy Nürnbergbe utazva a helyi puszedlit (Lebkuchen) kötelező megkóstolni, hogy a toszkán Montalcino városában járva a sangiovese szőlőből készült brunellót nem szabad kihagyni.

Országokra és városokra is kereshetünk a helyi ízek után kutatva

Fotó: Taste Atlas

Szicíliában a cannolit muszáj megkóstolni, ahogy Spanyolországba utazva húsimádóként jamón ibéricóból vagy jamón serranóból érdemes bevásárolni.

Ami a gyakorlati részt illeti, ehhez nem kell mást tenni, mint az angol nyelven elérhető oldal keresőjébe beírni angolul (vagy eredeti nyelven) az adott város, régió vagy ország nevét, és máris elindulhatunk a virtuális gasztrotúrára.

De a keresés fordítva is működik, hagyományos receptek után is kutakodhatunk az oldalon. A feltöltött anyagokat a helyiek mellett az egyes országok és a régiók turisztikai vagy helyi gasztronómiával foglalkozó szervezetei is ellenőrzik – így az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, az állandó visszajelzésekkel és újonnan beküldött anyagokkal gazdagítva.

Ha tehát egy autentikus osztrák császármorzsa,  svéd fahéjas csiga, angol fish and chips, olasz carbonara, spanyol empanadas, máltai pastizzi, görög tirokafteri, francia clafoutis vagy quiche lorraine, vagy akár a magyar Esterházy-torta, illetve a lángos receptjét keresnénk, azt is megtaláljuk itt, több száz remek egyéb, hagyományos recept mellett.

Az oldal készítői emellett nagyon látványos, tematikus infografikákat is készítenek a helyi, jellegzetes ételekről, ezeket a közösségi oldalakon már több millióan látták és osztották meg. Ilyen például Olaszország tésztás vagy Franciaország sajtos térképe, netán street food témájú vagy süteményes kalandozások.