Kóstolj bele a tavaszba!

Forrás: turizmus.com

 2016. március 06. 12:25

A magyarországi turizmus legdinamikusabban fejlődő ágazata épp a gasztronómia, ami ma már a bevételek egyharmadát adja – mutatott rá Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese az Utazás kiállításon az idei tematikus évről tartott előadásában.

Két egymást követő turisztikai rekordév és öt éve tartó töretlen fejlődés után a GDP 10,3 százalékát adó ágazat továbbra is stabil növekedésre számíthat. A Magyar Turizmus Zrt. kihasználja az Agrármarketing Centrummal való szinergiákat, de ma az innováció a kulcsszó, és fontosnak tartják, hogy meghallgassák a gasztroturizmusban érdekelteket is. Nagy szerepet kapnak a hungarikumok, a kézműves termékek, a magyar termelők és a szemléletformálás is.

 

A Gasztroélmények Éve egy ernyő alá gyűjti a saját és külső rendezvényeket, figyelve a szezonalitásra. A Torkos Csütörtökkel indult év a Kóstolj bele a tavaszba programokkal folytatódik, majd májusban a Bocuse d'Or kapcsán a szakmára fókuszálnak. Ezt követően a Magyar Fesztiválszövetséggel közösen számos rendezvényen igyekeznek megmutatni az egyedi értékeket. Nyáron a fagylalt és a strandételek, no meg a Balaton kerül a középpontba.

Mivel a turisták nagy része gasztronómiai motivációval érkezik, fontos a helyi termékek központba helyezése, ez pedig kiváló alkalom az agrárium számára is. Ebben nagy szerepet játszanak a modern ízek, az egészséges termékek, valamint a fenntarthatóság is, és a magyarországi vallások és nemzetiségek ételeinek is helyet adnak a kommunikációban. A minőségről pedig nem beszélni kell, hanem tenni érte – mutatott rá Glázer Tamás.

Közel 30 szakmai szervezet bevonásával pedig már fogalmazódik a Gasztronómiai Deklaráció, amelynek célja, hogy még inkább láthatóvá tegyék az ágazatot.