Kötelező szervízdíj?

Forrás: MTI

 2017. május 18. 18:46

Az MSZÉSZ kezdeményezi a magyarországi vendéglátó-helyeken a kötelező szervizdíj bevezetését, mértékére 8-15 százalékot javasolnak - adta hírül az MTI.

A tájékoztatás szerint ez egy átfogó javaslatcsomag része, amelynek végső célja az ágazatra jellemző alacsony keresetek növelése, és ezzel a munkaerő megtartása, az ágazat fehérítése.

A szövetség szerint az intézkedés mellett szól az is, hogy az éttermek jelentős hányada – nagyobb részt Budapesten – jelenleg is alkalmazza a szervizdíjat.

A javaslat szerint a szervizdíj felosztását az üzemeltetők, az ott dolgozók bevonásával határoznák meg. Az üzlet belső megállapodásától függően a pénzből a felszolgálók mellett a konyhai személyzet is részesülhet.

Az MSZÉSZ 8-15 százalékos szervizdíjat javasol

Fotó: Flickr

Az MSZÉSZ szerint a szervizdíj nagyban hozzájárulhat a keresetek növeléséhez, miközben adózási szempontból könnyen ellenőrizhető. Ezt a pénzt a tulajdonos nem tudja más célra felhasználni. A javaslat ezért a munkavállalók érdekeit szolgálja – hangsúlyozták, hozzátéve ugyanakkor, hogy a vendéglátó egységek tulajdonosai, üzemeltetői maguk dönthetnének a szervizdíj mértékéről, az üzlet profilja, sajátosságai alapján.

A javaslat bevezetése esetén fontos, hogy a vendégek figyelmét felhívják a fizetendő szervizdíjra, annak mértékére, mind az étlapon, mind a számlán.

Kapcsolódó cikkek