Kövér László avatta fel Lenti négycsillagos termálszállodáját

Forrás: turizmus.com

 2016. november 20. 16:54

Rendhagyó módon, az Országgyűlés elnöke avatta fel hivatalosan november 20-án Lentiben a már július óta vendégeket fogadó 94 szobás Thermal Hotel Balance-t. Az önkormányzati beruházás 3,1 milliárd forintba került.

A házelnök szerepvállalása igencsak szokatlan volt egy turisztikai projekt avatásán.

Az MTI tudósítása szerint elmondta, hogy idén a turisztikai célelőirányzat 6 milliárd forint volt, ami jövőre csaknem megduplázódik, 11 milliárd forint lesz a kerete. Ez kiegészül az újonnan létrehozott 10 milliárd forintos turizmusfejlesztési kerettel, ami az uniós pályázati támogatást kiegészítő nemzeti forrás (http://turizmus.com/fokusz/11-plusz-10-milliard-koltsegvetesi-forras-turizmusra-1136595).

A forrásokból a szálláshelyek minőségének javítására, a belföldi és nemzetközi marketingre, rendezvénytámogatásokra egyaránt jut majd, így az egész szakma "egyet léphet előre". A kormány célja, hogy Magyarország és Budapest legyen Közép-Európa turisztikai központja – hangsúlyozta.

Forrás: MTI / Varga György

Horváth László polgármester arról beszélt, hogy Lenti egykor katonavárosként vagy kereskedővárosként volt ismert, de a gyógyfürdő folyamatos fejlesztésének köszönhetően ma már a térség jelentős vonzerejű wellness- és egészségturisztikai célpontja. A szálloda megnyitása révén „egy lépcsőfokkal feljebb” léphet a város a turizmus szereplői között, s további vendégéjszakákkal növeli a település gazdasági lehetőségeit is.

Forrás: MTI / Varga György

Kutfej Attila, a szállodát és a vele összeköttetésben álló fürdőt működtető Lenti Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője elmondta: az új beruházás nettó 3,1 milliárd forintba került – ehhez több mint egymilliárdos uniós forrást nyertek –, amelyből 600 milliót fordítottak az élményfürdő fejlesztésére, a fennmaradó összeg a szálloda építési költségeit fedezte. A hotel 70 dolgozót alkalmaz, s a júliusi megnyitása óta 45 százalékos kihasználtsággal működik, vendégeinek 30 százaléka külföldi, főként osztrák, cseh és szlovén turista.

A gyógyfürdő tehát kiemelt figyelmet kapott, ennek fényben még inkább érthetetlen, hogy miért nem voltak jelen a Magyar Fürdőszövetség közgyűlésén, ahol a szervezet tagjai sorába fogadta volna a létesítményt.