Közel 60 magyar kiállító az idei düsseldorfi ProWein szakvásáron

Forrás: turizmus.com

 2023. március 27. 17:56

Március 19-21. között rendezték meg az idei düsseldorfi ProWein szakvásárt, amelyen közel 60 magyar kiállító is részt vett.

2023-ban is nagy sikert aratott Düsseldorfban a ProWein. A borok és szeszesitalok vezető nemzetközi szakvására idén többek között a fenntarthatósággal, a borok alternatív csomagolásaival, valamint az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú italokkal foglalkozott.

Erre épített Kylie Minogue popcsillag is, aki a ProWein keretében mutatta be új, alkoholmentes rozé pezsgőjét.

Az idei ProWein szakvásáron felsorakozott minden és mindenki, akinek az ágazatban neve és hírneve van. A világon nincs még egy olyan szakvásár, amely ilyen átfogó kínálattal szolgálna. A mintegy 6000 kiállító 86 százaléka Németországon kívülről, több mint 60 országból érkezett. A borok és szeszesitalok vezető világpiaci szereplői ugyanúgy felsorakoztak, mint az importőrök és az exportőrök, a kereskedelmi ügynökségek, a kiemelt színvonalú borászatok, illetve a termelő együttműködések és szövetkezetek.

A legnagyobb kiállító nemzet a szakvásáron hagyományosan Olaszország, majd a rangsorban Franciaország és Németország következik Spanyolország előtt. A rendezvényen a tengerentúli országok borai és a szeszesitalok szekciói is lenyűgöző kínálattal sorakoztak fel.

A közösségi közlekedésben éppen a szakvásár napjain zajló sztrájkok ellenére a ProWein 49.000 szakmai látogatót vonzott a kereskedelem és a gasztronómia világából (a 2022-es 38.000 után). A kimagasló döntésképesség ismét rekordot döntött: a látogatók kétharmada részese volt a beszerzési döntéseknek. Emellett a kimagasló nemzetközi részvétel is megerősítést nyert: a látogatók 141 országból érkeztek (2022-ben 145 országból). Az ázsiai térség ismét feltűnően erőteljesen képviseltette magát.

Az érdeklődés középpontjában idén nem csupán a piacvezető termővidékek borai álltak: nagy kereslet övezte az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú italokat, valamint az alternatív csomagolásokat is. A látogatók fele érdeklődött az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú italok, egyharmada pedig az alternatív csomagolások iránt.

A központi magyar stand a szakvásáron

Fotó: ProWein

Hazánkat közel 60 kiállító képviselte az idei szakvásáron, köztük több évről évre visszatérő, és számos olyan borászat, ill. pálinkafőzde is, amelynek ez volt az első ProWein-részvételük. A központi boros közösségi stand az Agrármarketing Centrum és a Magyar Bormarketing Ügynökség kooperációjaként valósult meg több mint 30 borászat részvételével, egész nap színvonalas masterclass-okkal, élőzenével.

A nagy stand köré rendeződve önálló közösségi standon szerepelt a Villányi borvidék és több egyéni kiállító. A szeszesital szekcióban pálinkás közösségi standon három főzde és a Pálinka Nemzeti Tanács mutatkozhatott be, de ebben a szekcióban ugyancsak volt egyéni kiállító is.

Németországon kívül 2023-ban összesen hat ProWine-szakvásár szerepel a programban: a Wine Gourmet Japan – Powered by ProWein (április 12-14.), a ProWine Singapore (április 25-28.), a ProWine Hong Kong (május 10-12.), a ProWine Sao Paolo (október 3-5.), a ProWine Shanghai (november 8-10.), valamint a ProWine Mumbai (november 24-25.).

A soron következő düsseldorfi ProWein szakvásárt 2024. március 10-12. között rendezik meg.