Közép-Európa legnagyobb barlangfürdőjét avatták Demjénben

Forrás: turizmus.com

 2015. január 29. 22:40

Szombattól a nagyközönség is birtokba veheti a Demjénben csütörtökön felavatott, különleges barlangfürdőt. A hegybe vájt, 760 méter hosszú barlangrendszert rafinált csúszdavilág teszi még izgalmasabbá.

Három év alatt közel 3 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a demjéni termálvölgyben. 2012-ben 1,4 milliárd forintból elkészült a négycsillagos Cascade gyógy- és wellnesshotel, 2014. január 29-én pedig több mint 1,5 milliárd forintos fejlesztéssel – 500 millió forintos európai uniós támogatással – átadták a Cascade Barlang és- Élményfürdőt.

Közép-Európa legnagyobb barlangfürdőjének teljes hossza 760 méter. A járatokhoz csatlakozik a hegybe süllyesztett, 24 méter átmérőjű csúszdatorony. A barlang tetejéről indul az a többpályás, fotocellás, 550 méter hosszú óriáscsúszda, mely 25 méter mélyen érkezik a föld alatt lévő medencékhez.

 

A létesítmény 133 méter hosszú sodrópatakkal, gyermekmedencékkel, sóbarlanggal, két kupolás római fürdővel, szoláriumkupolákkal, vízi bárral, tíz kezelőszobával és egy olyan medencével is rendelkezik, amely a mozgássérültek igényeit elégítik ki. A pihenőrészeket az élményforgatagtól elszeparált területen alakították ki.

A létesítmény 133 méter hosszú sodrópatakkal, gyermekmedencékkel, sóbarlanggal, két kupolás római fürdővel, szoláriumkupolákkal, vízi bárral, tíz kezelőszobával és egy olyan medencével is rendelkezik, amely a mozgássérültek igényeit elégítik ki. A pihenőrészeket az élményforgatagtól elszeparált területen alakították ki. A földalatti fürdőzés élményét a fények és színek játéka teszi különlegessé. Ahogyan a gyógyfürdőben és a Cascade Hotel wellnessrészlegében, úgy a barlangfürdőben is saját kútból, mindennap frissen töltött gyógyvizes medencékkel is várják a látogatókat.

Fotó: MTI

Demjén határában 690 méter mélyről tör fel az ország legutóbb feltárt, 68 Celsius-fokos gyógyvize, melyre alapozva készült el a közel tízhektáros területen 2007-ben a Demjéni Gyógyfürdő és Aquapark 7 medencével.  A mostani beruházástól a tulajdonosok azt várják, hogy 2015-től legalább 100 ezer fővel növekszik majd a látogatók száma, s 2017-re eléri az évi 320 ezer főt.  A fejlesztés eredményeként évente 300 millió forint többletbevétel realizálódhat, a desztinációban pedig a szálláshely és az ehhez kapcsolódó szolgáltatás területén multiplikátor hatásként további 350 millió forint többletbevételt generálhat – tájékoztatott várakozásaikról Tóth Péter, a Demjén Termál Fürdő Kft. ügyvezető igazgatója.