Közgyűlésre készül az MSzÉSz

Forrás: turizmus.com

 2014. november 05. 16:52

Egy héttel az őszi közgyűlése előtt rövid választmányi ülést tartott a jelenleg 525 tagot soraiban tudó Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

A november 12-13-án, Debrecenben, a Kölcsey központban esedékes közgyűlés előkészítéseként, Niklai Ákos elnökletével megtartott választmányi ülésen aktuális kérdések és a közgyűlés programjával kapcsolatos információk szerepeltek a napirenden.

Elhangzott többek között, hogy Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója (a Szövetség képviseletében projektvezető szakértő) ismerteti majd annak a tanulmánynak a legfontosabb megállapításait, amely a magyarországi szállodák versenyképességét térképezi fel, az áfa mértének függvényében. Niklai Ákos megerősítette azt is, hogy a közgyűlésen részt vesz és felszólal Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár, valamint Faragó Péter az MT Zrt. vezérigazgatója.

Az elnök röviden szólt a Hotrec álláspontjáról, miszerint a korábban „airb&b" jelenségnek titulált problémát immár nem lehet csak a magánszoba-kiadókra értelmezni, mert hasonló jelenségek látszanak pl. a taxizás területén is. A nemzetközi szervezet immáron árnyékgazdaságról beszél, jelezve ezzel azt is, hogy nem az újszerűen működő versenytársaktól félnek, hanem attól, ha azok ellenőrizetlenül, szabályozatlanul, gyakran az adózást megkerülve működnek.

A közelmúltban lezajlott szállodaportás-versenyre visszatérve, a jelenlévők megállapították, hogy ez a munka manapság egészen más kvalitásokat követel, mint akár csak néhány évvel ezelőtt, de nem is ez a legnagyobb baj, hanem, hogy ennek is a következményeként nehéz megvédeni a szakma reputációját.

Kovács István többek között arról számolt be, hogy eddig 15 ház pályázott Az Év Szállodája cím elnyerésére. A főtitkár az MSzÉSz tagságáról szólva elmondta, hogy jelenleg 525 tagot számlálnak, ebből 387 szálloda, 90 társult tag, 24 étterem, s néhány oktatási intézmény és magánszemély alkotja még a kört.

A jövő heti közgyűlésről elhangzott, hogy eddig 320 jelentkezőt regisztráltak, ami valamivel kevesebb a vártnál, ugyanakkor a szokásosnál többen, mintegy 120-an regisztráltak a közgyűlést megelőző szemináriumra, s ugyancsak a szokásosnál többen, 50-60-an jelentkeztek mindhárom (jogi, adóügyi és Hotelstars) szekcióra.