Közgyűlést tartott a Duna menti kamarák szövetsége, ismét Szatmáry Kristóf lett az elnök

Forrás: MTI

 2014. október 16. 10:13

A Duna menti Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DCCA) Budapesten tartotta soros küldöttgyűlését szerdán; a szervezet ismét Szatmáry Kristófot, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökét választotta elnökéül.

A közgyűlést követően Szatmáry Kristóf az MTI-nek nyilatkozva úgy értékelte, szükség van a Duna menti kamarák együttműködésére, ami magasabb szintre helyezte a korábbi kétoldalú kapcsolatokat, és ez információcserében, programszervezésben, személyes kapcsolatok erősödésében nyilvánul meg.

 

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az unió által elfogadott Duna Stratégia gazdasági lába a Duna menti városok és tartományok kamaráinak együttműködésére alapoz, az új uniós fejlesztési időszak új kihívásokat is jelent majd a szövetségnek.
A szakmai kihívások között említette a duális szakképzési rendszer adaptációját a régióban a német területekről, amely a gazdaságok tartós növekedését segíti elő. Úgy vélte, szükséges lenne közös álláspont kialakítása az EU és az Amerikai Egyesült Államok közötti létrejövő szabadkereskedelmi egyezmény régióra gyakorolt hatásáról.
A közgyűlésen Szatmáry Kristóf javaslatot tett a szövetség önálló jogi személyiséggel bíró szervezetté alakítására.

A 2010-ben alakult, de működését valójában 2011-ben kezdő szervezetnek jelenleg 18, a Duna mentén elhelyezkedő városi és területi kamara a tagja. Az unió új fejlesztési periódusában, 2014-2020-ban mintegy 250 millió euró forrás nyílik meg a vállalkozások, az őket képviselő szervezetek számára. Ezért is célszerű lenne a szövetséget önálló jogi személyiséggel bíró szervezetté alakítani a hatékonyabb képviselet érdekében - mondta elnök.

A javaslatról a részletek tisztázása után a jövő év első fél évének végén esedékes közgyűlésen döntenének - mondta Szatmáry Kristóf, hangsúlyozva, hogy Magyarország hídszerepet tölt be a Duna menti kamarák rendszerében, és ennek elismerését jelenti a szerdai döntés, hogy továbbra is Budapest adja a szövetség elnökét, illetve székhelyét.