Kétéjszakás kalandra csábítják az osztrákokat a bécsi szállodások

Forrás: turizmus.com

 2020. június 24. 15:43

Forgalomélénkítő akcióba kezdtek a bécsi szállodások. Csökkenti az adót a bécsi repülőtér. A Gallup Intézet felmérte, hová utaznak idén az osztrákok. Friss hírek Ausztriából.

Az osztrák turisztikai piac legfrissebb híreit ezúttal is Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő blogjából szemezgettük.

 

Éld meg saját fővárosod! – rendhagyó akció

Bécs továbbra is szenved a turisták hiányától, májusban a tavalyi bázishoz képest 97,5 százalékos forgalomkiadást voltak kénytelenek elkönyvelni a szálláshelyek. A vendégforgalom fellendítése érdekében "Erlebe Deine Haupstadt" (Éld meg saját fővárosod!) mottóval magánkezdeményezésre egy rendhagyó akcióba kezdek a bécsi szállodások.

A forgalomélénkítő akció keretében az osztrákokat és a Bécsben élőket szólítják meg, különleges és kedvezményes ajánlatokkal pár napos bécsi szabadságolásra invitálják őket. A speciális csomagba máskor nem elérhető, exkluzív programokat is szerveznek, így a „csak most" és „ egyszer az életben" lehetőséggel csábítják a saját fővárosukat más perspektívából megélni kívánó ausztriai lakosokat. Az akcióhoz közel 40 négy- és ötcsillagos szálloda csatlakozott.

Két főre és 2 éjszakára szóló szálláshely programcsomaggal már 199 eurótól elérhető, de a legfelső luxuskategóriában sem kerül a kétéjszakás városi kaland többe, mint 529 euró.

Ausztria lakcímkártyával eleve 20 százalék kedvezményhez juthatnak a  vendégek. A kedvezményes időszak augusztus hónapra vonatkozik, s július 15-tól lehet a szobákat lefoglalni.

A különleges programok között garantáltan megtalálható egy vezetés a Schönbrunni-kastélyban, borkóstoló a Schrazen Kammel előkelő étterem rejtett pincehelyiségeiben, vagy például séta a Stephansdom padlásterében Toni Faber plébános személyes kalauzolásában.

Hiányoznak a külföldi turisták Bécs utcáiról

Fotó: 123rf.com

Az akciót berlini mintára szervezték meg, ahol már 2009-óta fut a nyári hónapokba hasonló akció – nyilatkozta Christian Lerner a kezdeményezés bécsi ötletgazdája és kivitelezője.

 

Csökkenti az adót a bécsi repülőtér

A Vienna Internatinal Airport (VIA) a légiközlekedés újraindításának segítése érdekében mérsékli a repülőgépek és az utasok után kivetett adókat. Az idei évben a repülőgépek után kivetett adót teljesen eltörlik, s sávos rendszert dolgoznak ki a légitársaságoknak az utasszám alapján fizetendő adók csökkentése érdekében is. Jelenleg az ilyenkor szokás forgalom 15 százalékát sem éri el a repülőtér forgalma, a nyári végére jó esetben a tavalyi bázis 20 százaléka érhető el – nyilatkozta Julian Jäger, a VIA vezérigazgatója. Állami segítség nélkül a repülőtér nem fogja tudni ellátni feladatát, támogatásra mindénképen szükség lesz – tette hozzá

 

Hová utaznak idén az osztrákok?

Az osztrák Gallup Intézet június közepén végzett felmérése szerint az osztrákok 60 százaléka idén Ausztrián belül tervezi a nyaralását. Az ezer fős mintán végzett kutatás szerint a megkérdezettek 28 százaléka jelezte csak, hogy külföldre tervez utazást.

Az Ausztrián kívülre készülők döntős többsége azonban marad a közelben, így a határhoz közeli célpontokat választanak, többnyire a szomszédos országokban. Ez utóbbi szegmensből 32 százalék Horvátországot jelölte meg, 15 százalékuk Olaszországot, 8 százalék Görögországba készül, míg hazánkat, Szlovákiát és Csehországot egyenlő arányban, a megkérdezettek 7 százaléka választja. A saját országon belüli nyaralás legfőbb indoka a közelség, alacsony utazási költség, valamint a kedvező járványügyi helyzet miatt a megfertőződés alacsony rizikója. A határok megnyitása nem igazán befolyásolta az utazási hajlandóságot és motivációkat, hasonló következtetésekre jutott a Gallup korábban, május elején végzett felmérése is.