Közös szervezetet hoznának létre a vidékfejlesztésben érintett Duna-menti országok

Forrás: MTI

 2014. március 11. 15:38

Budapest, Közép- és Kelet-Európa vidéki térségeinek, mezőgazdaságának, tájainak összefogását serkentő nemzetközi munkaértekezletet rendeznek a vidékfejlesztési hálózatokban tevékenykedők kedden Budapesten

Céljuk, hogy közös szervezettel segítsék a tevékenységet - mondta Szilvássy István, a Magyar település- és Településfejlesztők Szövetségének elnöke a munkaértekezlet szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Az Európai Duna Stratégia 11 prioritása közül közvetlenül egyik sem foglalkozik a vidékfejlesztéssel és a mezőgazdasággal, de több is érinti a témát. Például az energetikai prioritásban megjelenik a biomassza, a turizmusban pedig szerepel a falusi turizmus - tette hozzá.

Az uniós szinten kötelezően létrehozott nemzeti vidékfejlesztési hálózatok ezeket a tevékenységeket akarják összehangolni. Ezt szolgálja a budapesti rendezvény is, amelyre Ausztriából, Csehországból, Romániából és Szerbiából is érkeztek részvevők.
El kell dönteni, hogy a közös szervezet klaszterként vagy platformként működjön. Az előbbi ismert forma Európában, míg az utóbbiba könnyebb bevonni a kormányzati szervezeteket - vázolta Szilvássy István.

Amikor a magyar EU-elnökség alatt megszületett a makro Duna-stratégia, már megfogalmazták az együttműködés szükségességét a vidékfejlesztésben is - ismertette Hajas Pál, a Dunamenti Állatfajták Génmegőrző Nemzeti Egyesületének elnöke.

Azóta viszont megtorpant a kibontakozás, pedig kell egy olyan közös szervezet, amely az új uniós költségvetési időszakra is képes forrást szerezni erre a célra - hangsúlyozta az elnök.