Bezuhant a rendezvényszakma, közös teherviselést sürget a MaReSz

Forrás: turizmus.com

 2020. március 13. 11:09

Már a rendezvényeket érintő korlátozás bejelentése előtti héten több mint 130, majdnem 200 ezer főt érintő üzleti rendezvényt, konferenciát, kiállítást, eseményt mondtak le – derül ki az üzleti események szervezőit és szolgáltatóit tömörítő MaReSz felméréséből.

Teljesen bezuhant a hazai rendezvényszervezés – mondta Ganczer Gábor, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének (MaReSz) elnöke, aki egyben a Hungexpo vezérigazgatója is.

Ez alatt elsősorban vállalati rendezvényeket, szakkiállításokat, konferenciákat értünk,  nem a tisztán szórakoztatóipari eseményeket vagy sporteseményeket.

Márciusban lényegében nullára csökkentek a hazai és külföldi szervezésű események – mondta még el Ganczer Gábor.

A MaReSz közös teherviselést szeretne elérni, hogy ne legyenek tömeges elbocsátások a mostani helyzet miatt. Járulékcsökkentésért, hitelek átütemezésért, vagy más könnyítésért lobbyzik, hogy az ágazatban dolgozó emberek ne kerüljenek elbocsátásra.

Márciusban lényegében nullára csökkentek a hazai és külföldi szervezésű események

Fotó: 123rf

A MaReSz prognózisa szerint minimum 6 hónap kell majd a kilábaláshoz, szeptembertől fog megindulni fokozatosan a piac.

Mindezek az előrejelzések azonban a jelenlegi információkon alapulnak, az események turbulenciája miatt biztosra nem lehet ígérni semmit.

Szerkesztőségünk kérdésére a szervezet elmondta: a MaReSz minden hét utolsó napján bekéri tagjaitól, rendezvényszervezőktől, ügynökségektől, helyszínektől az adott hétre vonatkozó számokat, hogy lássák a lemondások volumenét, dinamikáját. Ez alapján jól látszik, hogy soha nem látott problémával néz szembe az iparág, a rendezvénypiac, és

az éves szinten összességében nagyságrendileg 250 milliárd forintos bevételt termelő MaReSz-tagság forgalma gyakorlatilag lenullázódott.

A március–június kiemelt időszak a rendezvényszakma számára, a legnagyobb bevételek ilyenkor realizálódnak, melyektől most elesnek a vállalkozások. Van, aki abban bízik, hogy a mostani elmaradó események ősszel realizálódnak majd, akkor viszont valószínűleg nem ehhez nem lesz elég a kapacitás, vagyis a most kieső bevételek nem tudnak később sem befolyni.

Ami szintén problémát jelent, hogy a rendezvényszakmában is kevés a jól képzett munkaerő, a cégeknek muszáj megtartani a jó kollégákat, hiszen később nagy szükség lesz rájuk.

A MaReSz a fent okok miatt kéri közös teherviselést, hogy ne legyenek tömeges elbocsátások.

Fontos megjegyezni, hogy a rendezvényügynökségek és konferenciaszervezők elmaradt bevételei csak a jéghegy csúcsát jelentik, az elmaradó rendezvények a catering cégekre, technikai cégekre, kiállításkivitelezőkre és a rendezvényhelyszínekre (szállodák is) beláthatatlan hatással lesznek - tette hozzá Bacsi Krisztina főtitkár.

A rendezvénypiac szereplői meglehetősen sötét képet festenek a helyzetről a velük készült riportban.