Közösségi finanszírozással jött létre a Dobosi Birtokközpont

Forrás: turizmus.com

 2021. július 30. 09:38

Helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont. A 90 támogató összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi család álmát.

Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó – ez az öt falu alkotja a Nivegy-völgyet, amit három oldalról dombok ölelnek körbe, délről pedig a Balaton zár le. Itt, a gondozott szőlők, a dombok között megbúvó falvak és a messzeségben megcsillanó Balaton aranyháromszögében nyitott meg 2020 őszén a Dobosi Birtokközpont.

„A családunknak húsz éve van egy álma, ezt sikerült megvalósítanunk, amikor tavaly ősszel megnyitottuk a Birtokközpontunkat.

A Dobosi Birtokközpont

Fotó: Dobosi Birtokközpont

A '90-es évek végén kezdtünk el palackos borokat készíteni, onnantól egyre többen ismerték és szerették a borainkat, de amikor eljöttek a faluban lévő borkóstoló helyiségünkbe, sokszor kérdezték, hogy hol vannak a szőlők. Mindig arra vágytunk, hogy legyen egy olyan épületünk a szőlőben, ahol nem csak a borokat tudjuk megmutatni, de az ültetvényt is.

Hosszas tervezés után készült el a Birtokközpontunk, ahol nem csak a szőlőfeldolgozás történik, de vendéglátásra is lehetőségünk nyílt. Itt kapott helyet a 9 darab 4 csillagos szobánk, ahol a vendégeink meg tudnak szállni, és itt indítottunk el egy ígéretes konyhát is. Nem szállodaként, és nem étteremként szeretnénk üzemelni, hanem egy olyan borászatként, ahol meg lehet szállni és ahol jókat lehet enni, de a lényeg mégiscsak a bor" - mondta el a tulajdonos Dobosi Győző.

A 70 fő fogadására alkalmas új vendéglátó-egységben a rendezvényturizmus felé is nyitnak, így főleg ősztől tavaszig lehetőség lesz csapatépítő tréningek, kisebb konferenciák megtartására is.

 

Osztrák séf, fine bistro konyha

„Tavaly október 30-án volt a zártkörű megnyitónk, de akkor már sejteni lehetett, hogy hamarosan be kell majd zárnunk. Úgy gondoltuk, hogy tavaszig ráérünk majd átgondolni az egész koncepciót így, hogy már elkészült az épület, és nem csak tervrajzon látjuk. Volt egy olyan kijelentésem, hogy ha besétál hozzánk egy séf, hogy ő itt szeretne főzni, akkor lesz melegkonyhánk, ha nem, akkor csak a rendezvényekre lesznek komolyabb ételeink. És akkor egy novemberi napon besétált hozzánk Deutschmann Klaus...

Neves osztrák séf viszi a birtokközpont konyháját

Fotó: Dobosi Birtokközpont

A balatoni vendéglátásban ma ő az egyik legkomolyabb ismeretekkel rendelkező séf, aki több Michelin-csillagos étteremben is dolgozott korábban. Ő osztrák, de a családjával a szomszédos Monoszlón él. Azt mondta, hogy van egy jó koncepciója, amit szívesen megvalósítana nálunk. Emberléptékű konyhában gondolkozott, ahol minőségi alapanyagokból minőségi ételeket készít. Közösen megtaláltuk azt a fine bistro vonalat, amivel mindannyian tudunk azonosulni.

A Nivegy-völgyben nem szeretnénk fine dining-ot kínálni, de a hagyományos konyhánál egy kicsit többre vágytunk. Kéthetente változik az étlapunk, külön van ebéd és vacsora menünk, így az itt megszálló vendégeink is tudnak választani. Minden étel mellé van borajánlásunk– hangsúlyozta Dobosi Győző.

 

Új tervek

Tervekből, álmokból soha nem fogy ki a család. A birtok mellé most egy panoráma wellnesst építtetnek, ahonnan meg tudják majd mutatni a Balaton szépségét azoknak, akik a panoráma szaunában, jacuzziban múlatják majd az idejüket.

Kapcsolódó cikkek