Közösségi magyar részvétel a jövő évi ProWein szakkiállításon

Forrás: turizmus.com

 2017. november 30. 11:09

2018-ban március 18-20. között rendezik meg Düsseldorfban a ProWeint, Európa legnagyobb szeszesital szakkiállítását és szakvásárát, amelynek előkészületeiről és a magyar részvételről tartottak tájékoztatót november 29-én a Veritas Winebarban.

Marius Berlemann, a ProWein vásárok igazgatója elmondta, 2017-ben a világ minden pontjáról érkező több mint 6500 kiállító mutatta be termékeit 130 ország, összesen 58.500 szakmai látogatójának.  A jövő évi borászati szakkiállításon újdonságként a kézműves sörökre és borokra irányítják a figyelmet. A ProWein 2018-ban már 10 csarnokban, több mint 500 kiállítói kóstoltatással és közel 20 szemináriummal, önállói kiállítói térbe elhelyezett bioborokkal, mintegy 200 bioborászat árukínálatával várja a szakmai látogatókat.

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy a Spirit pavilonban mutatják be a hazai pálinkák legjavát, szoros együttműködésben a Földművelésügyi Minisztériummal és a Pálinka Nemzeti Tanáccsal. Az AMC 43 négyzetméteres közösségi standdal és három hazai kiállítóval (három főzdével) jelenik majd meg. Azt szeretnék elérni, hogy a magyar gyümölcspárlat is méltó alternatívaként szerepeljen a minőségi aperitifek és röviditalok között.

 

Fotó: Messe Düsseldorf/ctillmann

Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség Bor- és Gasztromarketing főosztályvezetője azt emelte ki, hogy a ProWein történeteben először az MTÜ 300 négyzetméteres, közösségi standjának közvetlen szomszédságában lesznek elhelyezve az önálló standdal érkező magyar kiállítók is. Tervezik azt is, hogy a magyar bor (kidolgozás alatt álló) egységes arculattal jelenjen meg, és a kis borászatoknak is adjanak tárgyalási lehetőséget. Az a cél, hogy az exportban érdekelt borászatok megtalálják nemzetközi partnereiket, és a minőségi magyar bisztro-gasztronómia is bemutatkozhasson a széles szakmai közvéleménynek. A bor edukációját is fontosnak tartva szervezik a szemináriumokat, ezeken bemutatják a magyar bor értékpiramisát, csúcsán a Tokajival,  összekapcsolva a gasztronómiai és a turisztikai elemekkel. Az információkat kiadványokkal, programokkal is igyekeznek emlékezetessé tenni a látogatók számára.

Amint elhangzott, december 7-ig még jelentkezhetnek azok a borászatok, amelyek önálló pulttal, vagy társkiállítóként szeretnének a magyar kiállítókkal résztvenni a ProWein-en. A jelentkezés még nem zárult le, és nem tudni, pontosan hányan képviselik majd a hazai italágazatot. Az viszont már biztos, hogy önálló standdal lesz Düsseldorfban a Grand Tokaj, a Happy Hungarian Wein, a Dúzsi, a Vesztergombi és a Wunderlich pincészet.

A jövő évi esemény beharangozásaként szervezett sajtótájékoztatón részt vett dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa és Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár is.