Közösségi méhészet és méhmúzeum Budapest közepén

 2013. június 03. 16:59

Városi méhészetet hoz létre egy német alkotópáros idén nyáron Budapesten. A társadalmi és művészeti kísérlethez bárki csatlakozhat, akit érdekel a mézkészítés. Az urbánus méhészetet a frankfurti székhelyű finger csoport két tagja, Florian Haas és Andreas Wolf alakítja ki Budapest közepén.

A helyet egy úgynevezett vegyes méhészcsoport gondozza majd. A munkához a helyi szakértők mellett bárki csatlakozhat - közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.
A program célja, hogy a csoport tagjai őszig elsajátítsák a méhészkedés alapjait és a képzés közben párbeszéd és együttműködés induljon el a különböző érdeklődésű, hátterű és élethelyzetű résztvevők között.
A német művészek irányításával augusztus végén a városi méhészek egy szokatlan kulturális intézményt is létrehoznak: a kaptárok tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek elnevezésű "intézmény", amelynek makettszerű tereibe berepülhetnek a méhek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó kiállítást.
A finger csoport idén Frankfurtban nyitotta meg az első ilyen múzeumot, amelynek budapesti fiókját a nyári közös munka során alakítják ki. A rendhagyó tárlat négy "teremmel" és tematikus kiállításokkal fogadja majd az embereket és méheket egyaránt.
Az érdeklődőket június 5-én 19 órától a Klauzál tér 14. szám alatt található Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban várják beszélgetésre és városiméz-kóstolásra, a művészek itt mutatják be eddigi munkájukat és budapesti terveiket.
Külföldön az ezredforduló környékén olyan nagyvárosokban jelentek meg háztetőkön a kaptárok, mint New York, Párizs, Toronto vagy London. Berlinben a Hotel Intercontinental, Bécsben pedig az operaház tetején működik városi méhészet. Az urbánus környezet miatt az így termelt mézet betonmézként emlegetik.
Ma Magyarország az egyik legjelentősebb mézexportőr az Európai Unióban, ugyanakkor a városi méhészkedésnek egyelőre nincsenek hagyományai.
A vegyes méhészcsoport elindításával a művészek - mint mondják - a társadalom különböző csoportjainak egymástól való elszigetelődésére reagálnak és az együttműködés fontosságát hangsúlyozzák. A csoportba június 20-ig a http://kozossegimez.tumblr.com/ oldalon lehet jelentkezni.
Az "Új Múzeum Méheknek - Budapest" a berlini Schering Alapítvány és MitOst Egyesület közös szervezésében megvalósuló kultur-im-dialog.moe 2013 verseny nyertes projektje.