Krakkóban a legolcsóbb a sör, Budapest a 18.

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 05. 16:50

Krakkóban, Kijevben és Pozsonyban a legolcsóbb, Genfben, Hongkongban és Tel-Avivban a legdrágább a sör a GoEuro honlap 2015-ös sörárindexe szerint.

A kimutatásban Budapest a 18. helyen áll a világ 75 nagyvárosából.

Az index összeállításakor minden városban az öt legnépszerűbb importsör és a legkedveltebb helyi sör 0,33 literes kiszerelésének árát hasonlították össze, külön szerepeltetve a bolti árat és a főbb hotelláncok bárjaiban elkért összeget. A kettő átlagából állították föl a rangsort.

 

E szerint az első kilenc helyezettnél - közép-kelet-európai és latin-amerikai nagyvárosokban, valamint az indiai Újdelhiben - nem éri el a 2 dollárt (560 forintot) a 0,33-as kiszerelésű sör ára, míg a hét sereghajtónál - Miamiban, Szingapúrban, New Yorkban, Oslóban, Tel-Avivban, Hongkongban és Genfben - meghaladja az 5 dollárt az átlagár, sőt a két legdrágább városban 6 dollárnál is több.

A bolti árak alapján Budapest 0,82 dolláros (230 forintos) átlaggal a 9. legolcsóbb város a 75-ös rangsorban. A hotelek bárjában a 0,33 literes csapolt sör ára átlagosan 3,90 dollár (1100 forint) a magyar fővárosban a GoEuro szerint, a kettő átlaga 2,36 dollár, Budapest ezzel került a 18. helyre.

A honlap közli azt is, hogy mennyi az egyes országokban az egy főre jutó éves sörfogyasztás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, és ebből az adatból és a GoEuro által számított átlagárból megbecsüli, hogy az egyes városokban mennyit költenek sörre fejenként. E szerint a közép-kelet-európai és latin-amerikai nagyvárosok túlnyomó többségében lakosonként 500 és 700 dollár közötti összeget költenek sörre egy évben - Budapesten 627 dollárt.

A nagy - fejenként évi 120-130 liter körüli - sörfogyasztás miatt fejenként és évente 1000 dollárnál is többet költenek sörre többek között Prágában, Münchenben, Frankfurtban és Bukarestben, az Európán kívüli városok közül pedig Torontóban.