Krakkóban nyertek díjat a Kossuth tér rekonstrukciójának tervei

Forrás: MTI

 2015. november 09. 17:27

Első díjat nyertek a Kossuth tér rekonstrukciójának tervei a Krakkói Nemzetközi Építészeti Biennálé (MBA Kraków) Megvalósult tervek kategóriájában; míg a téren álló egykori MTESZ-székház homlokzatának áttervezésére meghirdetett nemzetközi ötletpályázatra már több mint négyszázan jelentkeztek.

Tima Zoltán, a terveket készítő Közti Zrt. stúdióvezetője az MTI-nek elmondta: a krakkói biennálén tekintélyes nemzetközi zsűri bírálta el októberben a három kategóriában beadott mintegy kétszáz pályamunkát.

A Kossuth tér rekonstrukciójának tervei a Megvalósult tervek kategóriában nyerték el a 12 ezer zlotyval (888 000 forint) járó első díjat.

A konferencia kiemelt témája a városi térkapcsolatok, a városi szintű építészet volt, és olyan problémák kerültek szóba, mint amelyeket a Kossuth tér projekt is próbált megoldani 7,5 hektáron - számolt be Tima Zoltán, hozzátéve, a nemzetközi siker után több hazai díjra is benevezték, illetve benevezik a projekt terveit.

Wachsler Tamás, a Kossuth tér rekonstrukcióját célzó Steindl Imre Program vezetője az MTI-nek elmondta, jelentős az érdeklődés a Kossuth téren álló egykori MTESZ-székház homlokzatának áttervezésére kiírt nemzetközi ötletpályázaton.

A szeptember 15-én meghirdetett és november 10-én záruló pályázatra eddig négyszáznál is többen regisztráltak, és a tervezési dokumentációt kiváltók száma is meglehetősen magas.

A kormány 2012-ben döntött arról, hogy a Kossuth tér 6-8. szám alatti épületet, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) egykori székházát át kell építeni és homlokzatát a tér arculatába illeszkedő módon kell átalakítani. A most zajló pályázaton olyan átalakítási ötletet kell kidolgozni, amely egyrészt illeszkedik a már meglévő épület szerkezetéhez, másrészt amely alapján tovább lehet korszerűsíteni az épületet.

Wachsler Tamás korábban elmondta: ha sikeres lesz az ötletpályázat, akkor a zsűri december elején meg is hozhatja döntését. A tervezés és engedélyezés nagyjából 6-7 hónapot vehet igénybe, így 2016 nyarán akár a kivitelezés is elkezdődhet. Az átalakítás egy hasonló épület esetében általában 12-14 hónapot szokott igénybe venni, de a tényleges idő függ a homlokzati terv bonyolultságától és a költségvetés összegétől is.