Így hatnak a kriptovaluták a turizmusra

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2024. július 02. 15:12

A turizmusban 2008 óta lassan ugyan, de egyre nagyobb befolyást gyakorol a blokk-lánc-technológia, ami javíthatja a turisztikai élményt, segíti a fenntartható fogyasztói magatartást, előnyöket biztosít a helyi közösségeknek és segít a problémák első kézből történő megoldásában.

A Turizmus Bulletin 2024. évi 2. számában megjelent „A kriptovaluta turizmus dinamikájára gyakorolt hatásának vizsgálata: jogi meglátások Spanyolországból, Franciaországból, Horvátországból és Hollandiából” című tanulmányban Kundi Viktória, Kupi Marcell és Szabó Tamás mutatja be a kriptovaluta legfontosabb hatásait, valamint a vonatkozó országspecifikus szabályozásokat.

A kutatás a kriptovaluták turizmusra gyakorolt hatását elemzi, valamint megvizsgálja, hogy a digitális valutákra vonatkozó szabályozások hogyan befolyásolják a turisztikai szektor dinamikáját. A cél Spanyolországban, Franciaországban, Horvátországban és Hollandiában a kriptovaluták turizmusban való használatának és a jogi szabályozások hatásainak feltérképezése. A kutatási módszertan klaszterező neurális hálózatok és adatelemzési technikák, mint például a SOM és a PCA, alkalmazását foglalja magában. Az adatgyűjtés scraping módszerrel történt, így részletes betekintést nyerhettek a vizsgált országok kriptovaluta-elfogadási pontjaiba.

Egyre nagyobb befolyása van a kriptovalutáknak a turizmusra

Fotó: 123rf.com

 

Az eredmények rávilágítanak, hogy a blokklánc-technológiák növekvő hatással vannak a turizmusra, és az EU jogszabályainak jelentős hatása van a digitális tranzakciókra. A kriptovaluták és a blokklánc-technológiák egyre fontosabb szerepet töltenek be, és meghatározó a jogi szabályozás is. A turizmus és a digitális technológiák kapcsolatának további kutatása fontos a változó jogi környezet miatt.

A kutatás eredményei a turisztikai és pénzügyi szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.