Tovább nőtt a vendégforgalom áprilisban, de még elmarad a járvány előttitől

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. június 09. 09:28 / Utoljára frissítve: 2022. június 09. 13:22

A vendégéjszakák száma 2021 áprilisához képest mintegy hétszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 28 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a következő hónapokban kedvezőek a piaci kilátások.

(A szálláshelyek a járványügyi korlátozások miatt 2021. április végéig nem fogadhattak szabadidős vendégeket, így az alábbi számokat ennek figyelembevételével kell értelmezni – a szerk.)

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – 2022. áprilisban csaknem öt és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 20 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. áprilisi értéktől.

Áprilisban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 384 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 844 ezer volt. Az éjszakák 76 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva hétszeresére emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 2,4-, illetve 2,9-szeresére nőtt a tavaly áprilisihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton és a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a belföldivendég-éjszakák 22, illetve 17 százalékát regisztrálták.A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma közel kilenc és félszeresére emelkedett, de még így is 35 százalékkal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál.Az előző év azonos hónapjához képest áprilisban 313 ezer külföldi vendég érkezett Magyarországra, akik összesen 822 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A külföldi vendégéjszakák 84 százalékát szállodában töltötték, ez több mint tizenegyszeres bővülés 2021 áprilisához mérten.

Egyre több a külföldi vendég Budapesten

Fotó: 123rf.com

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ott a külföldivendég-éjszakák 64 százalékát regisztrálták.

Áprilisban az összes bruttó árbevétel folyó áron közel nyolcszorosára, 38 milliárd forintra nőtt. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint tizenkét és félszer annyit, összességében 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az idén január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken négy és félszeresével több, összesen 5,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek három és félszeresével, a külföldiek hat és félszeresével több (2,7 millió, illetve 2,4 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek bevételei Magyarországon (2019–2022. április)

Fotó: MTI

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron több mint öt és félszeresével nőtt, és 116 milliárd forintot tett ki az első négy hónapban.

 

Kedvező kilátások kérdőjelekkel

Piaci elemzők a turizmus további fellendülését várják a következő hónapokban. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a ma megjelent KSH-adatokra reagálva rámutat: a járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult az idei év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni. A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítheti, világszerte megfigyelhető az utazási kedv markáns élénkülése, egyes turisztikai célpontokban történelmi csúcsra számítanak.Az orosz és ukrán vendégek részesedése közel 6%-os a külföldiek vendégéjszakáinak számában, ami nem túl jelentős, azonban az innen érkező vendégkör az átlagosnál többet költ. Ugyanakkor a tehetősebb ukrajnai menekültek igénybe veszik a hazai szálláshelyeket. A hosszú hétvégéken kimagasló a belföldi turizmus, a vidéki szálláshelyek általában telt házzal üzemelnek.

Az elemző szerint továbbra is kérdés, hogy a korlátozások megszűnése után milyen gyorsan indulhat újra a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt, azonban feltehetően gyorsan élénkülhet, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt két év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat, amit alátámasztanak az előfoglalások és a légitársaságok beszámolói a repülőjegy-foglalásokról.Kérdés az is, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokat, vásárokat, de úgy véli, erre is kifejezett igény várható. Nemzetközi sportrendezvények és a nagyobb nyári fesztiválok megtartása szintén élénkítheti a turizmust a nyári hónapokban. A távol-keleti járványhelyzet miatt ugyanakkor a távol-keleti vendégkör visszatérése csak később lehetséges. Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust – mutatott rá Suppan GergelyA nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. Áprilisban a légi utasforgalom 1434,5%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 25,5%-kal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 áprilisi szinthez képest.