KSH: szeptemberben 70 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Forrás: MTI

 2021. november 09. 11:14

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 92 százalékkal, 37,5 milliárd forintra nőtt a tavaly szeptemberihez képest.

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma szeptemberben, 2020 azonos hónapjához viszonyítva, 19 százalékkal nőtt, és 3,7 százalékkal meghaladta a koronavírus-járvány kitörése előtti évi, 2019. szeptemberi értéket is. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a bázisidőszakban hatályos járványvédelmi intézkedések következtében – közel öt és félszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva pedig 51 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

Szeptemberben az összes bruttó árbevétel folyó áron 92 százalékkal, 37,5 milliárd forintra nőtt.

Az idei évben januártól szeptemberig az előző év azonos időszakához képest 9,6 százalékkal kevesebb, összesen 11 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek. A belföldi vendégek 5,7, a külföldiek 19 százalékkal kevesebb (8,2, illetve 2,9 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az év első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele folyó áron 4,7 százalékkal csökkent, és 197 milliárd forintot tett ki.

Januártól szeptemberig összesen 11 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek

Fotó: 123rf.com

Szeptemberben a belföldi vendégek száma 24 százalékkal, 522 ezerre, a vendégéjszakáké 19 százalékkal 1,2 millióra emelkedett az előző év azonos időszakában. Az éjszakák 68 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal nőtt. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák csaknem negyedét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma hét és félszeresére, a vendégéjszakáké csaknem öt és félszeresére emelkedett, a szálláshelyekre érkezett 271 ezer vendég összesen 729 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek 82 százaléka szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma hatszorosára bővült 2020 szeptemberéhez képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (majdnem tízszeres).
Idén szeptemberben 2350 kereskedelmi szálláshely, köztük 795 szálloda és 891 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 61 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 6,5 százalékkal többet, összességében 2,8 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.