KSH: tavalyhoz képest a háromszorosára nőtt a vendégéjszakák száma áprilisban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. június 08. 12:31

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2021 áprilisában közel háromszorosa volt az egy évvel korábbinak, 2019 azonos hónapjához viszonyítva azonban 90,6 százalékos a visszaesés – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására idén áprilisban a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 86,9 százalékkal esett vissza 2019 azonos időszakához képest, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 93,7 százalékkal csökkent.
Tavaly áprilishoz képest a belföldi vendégek száma 21 ezerrel, a vendégéjszakáké 76 ezerrel lett nagyobb idén áprilisban. A belföldi vendégszám 43 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 138 ezer volt, ami 123,2 százalékos növekedés. Az éjszakák 61 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke négyszeres volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom az előző év áprilisit 31, illetve 17 százalékkal múlta felül. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb, közel négyszeres.

Az előző hónaphoz mérten a belföldi vendégéjszakák száma 2 ezerrel nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 81,6 százalékkal csökkent az első négy hónapban

Fotó: 123rf.com

A külföldi vendégek száma 20 ezerrel, a vendégéjszakáké 61 ezerrel nőtt áprilisban a tavaly áprilisihoz képest, a szálláshelyekre érkezett 23 ezer vendég 79 ezer vendégéjszakát töltött el, ami 326,4 százalékos növekedés.

A külföldi vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma több mint négyszeresére emelkedett 2020 áprilisához képest. A Budapest-Közép-Duna-vidék turisztikai régióban hatszoros volt a növekedés.

Áprilisban 1261 kereskedelmi szálláshely, köztük 475 szálloda és 570 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 63 százalékát a belföldi vendégek töltötték el a szálláshelyeken.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 3,1 milliárd forinttal nagyobb volt, 4,4 milliárd forintra nőtt áprilisban az előző év azonos hónapjához képest.

Idén január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 81,4 százalékkal kevesebb, összesen 797 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 75,8, a külföldiek 86,8 százalékkal kevesebb (512 ezer, illetve 285 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 81,6 százalékkal csökkent éves összevetésben, és 15,5 milliárd forintot tett ki az év első négy hónapjában.

Emlékeztetjük olvasóinkat, tavaly márciustól, a koronavírus-járvány kitörésekor és a járványügyi korlátozások bevezetése után Budapesten és vidéken is rengeteg szálloda kényszerült működésének szüneteltetésére. A házak jogilag nem zártak be, de üzemszünetben nem fogadtak vendéget, a legtöbb helyen egészen pünkösdig.