Kubai szállodapiac – stratégia, semmi más

Forrás: turizmus.com

 2016. március 28. 14:58

Szerződést kötött a napokban a Starwood Hotels & Resorts három havannai szállodával, ezzel mintegy elindítva az amerikai szállodaláncok versenyét a kubai piac meghódítására. Az egyezményt a tekintélyes The Washington Post is történelmi lépésnek minősítette.

A Starwood sikeresen tört be a kubai szállodapiacra, miután három havannai szállodával – Inglaterra, Quinta Avenida és Santa Isabel – írt alá szerződést.

A hír valóban szenzációsnak mondható, de az igazi kihívások csak most kezdődnek (akár a Starwood számára is), hiszen a kubai szállodapiachoz – mely a tulajdonjogot tekintve a világ legkoncentráltabb piaca – hasonlatos jegyekkel semmilyen más ország nem rendelkezik a világon.

A szigetországban jelenleg nyolc szállodacsoport felügyeli a mintegy 67 ezer szobát kitevő szálláshelyeket. A szállodai vagyon 82 %-a mindössze három csoport tulajdonában van. De az is érdekes, és nem elhanyagolható, hogy a latin-amerikai szállodákat értékesítő legnagyobb cég, a Latam Group is kubai tulajdonú.

Aki tehát kubai szállodafejlesztésben gondolkodik – ami manapság az egyik legizgalmasabb piac – jó, ha szembenéz néhány tipikusan kubai kihívással – olvasható a hotelsmag.com-on:

• érje el, hogy jóváhagyják a leggyakorlatiasabb tulajdonjog-szerkezetet

• mozogjon otthonosan a túlbonyolított kubai építőipar területén

• készüljön fel a márka és az üzemeltető cég szétválasztására

• jó, ha megérti, mit jelent  „kubaiul” az alkalmazottak oktatása, illetve kiválasztása

• mindig legyen jelen, akár egy megbízható helyi partneren keresztül

• hogy elkerülje a csalódottságot és a frusztrációt, tudnia kell, hogy hol keresse a forrásokat.