Külföldi diákok: jól fizető és hálás vendégkör

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. február 06. 11:13

Kevéssé ismert, ám a magas kihasználtság miatt kiszámítható hozamot ígérő szegmense a fővárosi szálláshelykínálatnak a magánkollégiumi szolgáltatás. A magas albérleti díjak miatt egyre több magánvállalkozás lát fantáziát az üzletben.

Kutatások szerint a hazánkban tanuló külföldi felsőoktatási hallgatók nagyságrendekkel többet és egyenletesebben költenek, mint a többi turista. Dupla haszon, hogy a diákok évekkel később turistaként is szívesen visszatérnek Magyarországra.

Igazi win-win szituációról beszélünk, hiszen az albérleti díjak igen magasak, kollégiumi szálláshelyből viszont kevés van, és ezek színvonala sem illeszkedik feltétlenül a tehetősebb külföldi diákok igényeihez.

A hagyományos kollégiumnál jobban illeszkedik a konyha a Corvin Dormitory&Hostelben a külföldi hallgatók igényeihez

Fotó: GuestStudent Kft.

A magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését támogatni hivatott Stipendium Hungaricum program keretében, illetve ERASMUS ösztöndíjjal ugyanakkor évről-évre több külföldi diák érkezik hazánkba, ami a kereslet folyamatos növekedését eredményezi.

„A hazánkban tanuló külföldi diákok száma évi 3-4000 fővel nő: míg 2014-ben 20 600, 2019-ben már 33 000 külföldről érkező hallgató végezte Magyarországon tanulmányait.

A külföldi hallgatók évente 20 milliárd forintot költenek szállásra, étkezésükre, szórakozásukra pedig még egyszer ekkora összeget fordítanak” – közölt adatokat a szegmensről Kosinszky Gordon, a GuestStudent Kft. ügyvezetője.

 

Többféle konstrukcióban töltik a szállásokat

A külföldi hallgatók ittlétének menedzselésére 2014-ben alapított cég több üzletágat működtet, mindegyik a hazánkban tanuló külföldi diákok beilleszkedését és ügyintézését segíti.

Szálláshely-szolgáltatást két épületben nyújtanak: a Corvin-negyednél lévő Corvin Dormitory & Hostel 10 lakásban mintegy 100 fő részére biztosít szálláslehetőséget 80-120 négyzetméteres lakásokban.

Ezt a szállást többféle konstrukcióban töltik: a velük kapcsolatban álló felsőoktatási intézmények jellemzően fix helyeket kötnek le náluk, amiket felkínálnak diákjaiknak. Másik egységüket, a Topolya utcában lévő Guest Student Houset a Budapesti Gazdasági Egyetem bérli, itt 80 (maximum 85) főre biztosítanak szálláslehetőséget.

Az egyetemek nyitottak az együttműködésre, kifejezetten pozitívan értékelik a lehetőséget, hiszen nem csak a kollégiumi szálláshelyük kevés, a külföldi diákok mentorálására is kevés a lehetőségük.

A küldőországok palettája igen széles, Azerbajdzsánból, Mongóliából, Kínából, Oroszországból, Iránból éppúgy érkeznek hozzájuk, mint Lengyelországból, Szlovákiából vagy Németországból.

 

Nagyon sokan keresik a szállásokat

Egy férőhely a többágyas szobákban havonta 60 ezer forintba kerül, ami olcsóbb az albérletnél, és komfortosabb a szűkös kapacitású, átlagos kollégiumi férőhelyeknél.

Minden diáknak kényelmes szállást nyújt saját ággyal, asztallal, szekrénnyel, éjjeli lámpával, jól felszerelt konyhával. Mosási lehetőséget és ágyneműcserét is biztosítanak.

Hálószoba a Corvin Dormitory & Hostelben – a takarítással nem a diákok bajlódnak

Fotó: GuestStudent Kft.

A takarítást a cég saját maga vállalja, a közös helyiségek rendbetételét az Üllői úton heti egy alkalommal, a Topolya utcában minden nap elvégzik, a szobákat naponta ellenőrzik. A kereslet a félévkezdés előtti időszakban nagyon erős, kihasználtságuk 98-99 százalékos, 1-2 hét alatt a felszabaduló helyek is gazdára találnak.

Az ügyvezető kiemelte: cégük hosszú piackutatás után tudott sikeresen piacra lépni és szakszerűen fejlődni, a nyitást megelőző tárgyalások két évig tartottak.

 

Inkább szálloda, mint kollégium

Más szolgáltató is lát fantáziát a Budapesti tanuló külföldi diákok piaci alapú elhelyezésében.

A Forestay Group fejlesztésében megvalósult Milestone Budapest a IX. kerületben 418 szobás magánkollégiumi szolgáltatást biztosít a SOTE közvetlen közelében.

A lokáció miatt a vendégek fele az orvosi egyetemen tanuló külföldi diák, a többiek Budapest nagyobb egyetemeire járnak. A tartózkodási idő több hónap és több év között változik, hiszen a diákok között ösztöndíjasok és a teljes egyetemi tanulmányaikat folytatók egyaránt vannak. A kihasználtság a tanév 10 hónapjára 100 százalékos, nyáron azonban jelentősen alacsonyabb a töltöttség. Lakóik 49 országból, több földrészről érkeznek.

A 418 apartman alapterülete változó, mind saját konyhával és fürdőszobával, egy részük erkéllyel is rendelkezik, egyedileg tervezett dizájn bútorokkal berendezettek, a miliő tehát inkább szállodára, mint kollégiumra hasonlít.

A szolgáltatások köre is széles: biztonsági őrzés, recepció, takarítás, karbantartás mellett mosoda, fitneszterem, több tanulószoba, és „party szoba” is rendelkezésre áll. A szállásdíj összege havonta bruttó 400-700 euró között változik.

A megüresedett helyek kiadása gördülékenyen megy, hiszen a cég az egyetemekkel és a külföldi diákokat Magyarországra hozó diákszövetkezetekkel is kapcsolatban áll.

Az itt tanuló diákok igényei teljesen mások, mint a városlátogatásra érkező turistáké, a helyismeret megszerzésében és a kapcsolatok kiépítésében gyakran kérnek segítséget, utóbbira az épület közösségi terei jó lehetőséget kínálnak.

Kapcsolódó cikkek

Szálláspiaci pillanatkép

2019. április 03.