Horvátországban külföldiek enyhítik a munkaerőhiányt

Forrás: hrturizam

 2018. december 19. 10:15

A 2019-es nyári turisztikai szezonban legalább 15 ezer szakképzett dolgozóra lenne szükség Horvátországban, de egyes becslések 20 ezer fős munkaerőhiányról szólnak.

Mivel a horvát gazdaságban már eddig is jelentkezett a munkaerőhiány, a horvát kormányzat már az idén is több tízezer munkavállalási engedélyt adott ki külföldi állampolgárok részére. Az idei éve eredetileg tervezett 35.500 fős munkavállalási engedély-kvótát végül több mint 3000-rel kellett megemelni. A turizmus és vendéglátás szektorban szintén megnövelték év közben a kvótát, így végül összesen közel 9000 engedélyt adtak ki az ágazatban külföldi munkavállalóknak – írja cikkében a hrturizam portál.

Gari Cappelli horvát turisztikai miniszter bejelentette, hogy a turizmusban a külföldi kvótát jövőre tovább kell növelni, legalább 15 ezer főre. Ennek a létszámnak a 30-40%-a szezonális dolgozó lesz, a többségükre viszont egész évben szüksége lesz az ágazatnak – hangsúlyozta a miniszter.

Az illetékes azt is elmondta, hogy a horvát turisztikai szektorban, különösen a szállodaiparban 2019-ben több mint egymilliárd euró értékű beruházás várható. A fejlesztések a szállodaipar mellett érintik a kempingeket, egyéb szálláshelyeket, kikötőket és turisztikai attrakciókat. A magánszektorban 626 milliós beruházási érték várható, míg a városok és megyék 425 millió eurót fektetnek be várhatóan az ágazatba.

Split - az új fejlesztések miatt nő a munkaerőhiány a horvát turizmusban

Fotó: unsplash.com

A legnagyobb hotelcégek is bejelentették már, hogy kapacitásaik jelentős bővítésére készülnek. A Plava Laguna jövőre 300 millió kunát költ erre a célra, a Valamar Riviera összesen 616,5 millió kunát. A Rab szigeti Imperial d.d. társaság 140 millió kunás invesztícióra készül. A fejlesztések nagyságrendjére jellemző, hogy egyedül Split városában nyolc új hotel megnyitása várható 2019-ben 1500 férőhelyes kapacitással.

A cikk szerzője jogosan teszi fel a kérdést, hogy ki fog dolgozni ezekben az új szállodákban, mivel belföldi munkaerővel nem lehet betölteni az új álláshelyeket. Szerinte a külföldi munkaerő alkalmazása sem jelent minőségi megoldást a problémára. Gond van a horvátországi szakember-utánpótlással, hiszen miközben 3800-an jelentkeztek az idén szakácsképzésre, addig csupán 1200 főt tudtak felvenni az iskolák, mivel ennyi férőhellyel rendelkeztek.